Čeští zemědělci patrně vykáží ztrátový rok. A příští může být ještě horší

Čeští farmáři zaznamenají letos - poprvé od našeho vstupu do Evropské unie - ztrátový rok. Zemědělský svaz České republiky přišel s tím, že jim tržby klesnou o dvacet miliard korun a čeští zemědělci se dostanou do červených čísel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty jihočeských zemědělců kvůli nízkým výkupním cenám mléka

Protesty jihočeských zemědělců kvůli nízkým výkupním cenám mléka | Foto: Martin Pokorný

Za nelichotivou prognózou stojí údajně především propad cen mléka, obilí a dalších komodit.

Přitom Agrární komora ještě v létě odhadovala, že letošní rok zemědělcům přinese asi dvoumiliardový zisk. Podle předsedy Zemědělského svazu Miroslava Jirovského avizovaná ztráta vyšla z aktuálnějšího odhadu svazu.

"Vycházíme ze statistik zhruba o dva měsíce novějších. Trend, který nastal, pokračuje a u mléka se dá očekávat, že setrvá. U obilovin a řepky nastal také pokles tržeb, který je asi s ohledem na prognózu nejvýznamnější," řekl Jirovský v Radiofóru Českého rozhlasu 1 a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

Radiofórum Veroniky Sedláčkové o stavu českého zemědělství.

"S ohledem na účely a perspektivy českého zemědělství jsou určujícím problémem výkupní ceny mléka."

Problém jménem mléko

"Letos podíl dotací na zemědělskou produkci činí 28 procent, a to za předpokladu dorovnání 6,6 miliard korun, což je pro letošek reálné. Problém zřejmě nastane v roce 2010, kdy bude do zemědělství uvolněna částka zhruba 1,5 miliardy ze 7 možných," uvedl předseda českého Zemědělského svazu.

Podle agrárního analytika Petra Havla je ale na černé scénáře brzy. "Je třeba počkat do čtvrtého čtvrtletí, kdy zemědělci zhodnocují celkovou produkci. Poslední čtvrtletí ještě nezačalo," řekl Havel v Radiofóru a dodal, že české zemědělství za rok 2009 ztrátu nevykáže.

Mluvit o krizi českého zemědělství je předčasné

Havel rovněž zmínil, že mluvit v souvislosti s tuzemským zemědělstvím o krizi, je bezpředmětné.

"Zemědělství je v útlumu. Krizi navíc nelze odvozovat od celkového hospodářského výsledku."

V souvislosti s plánovanými úsporami ve státním rozpočtu zemědělci příští rok nedostanou Unií požadovanou dotační úroveň přímých plateb. Otázkou zůstává, jak se čeští zemědělci s výrazným snížením dotací vyrovnají. Podle Havla bude záležet, jak se s podobnou situací vypořádají přímí konkurenti tuzemských zemědělců, tedy ti z okolních států.

"Pokud v okolních zemích nebudou dotace pro zemědělce rovněž na maximální možné výši, situace nebude tak kritická," uzavřel Havel.

Veleba: Předpokládaná ztráta by zničila mnoho farmářů

Kdyby by se ale naplnil zmíněný nejhorší scénář, znamenalo by to například podle prezidenta Agrární komory České republiky Jana Veleby začátek pádu významných českých zemědělců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stalo se dnes s prezidentem Agrární komory Janem Velebou.

"Resort zemědělství nemá kapacitu na to, aby vydržel ztrátu 20 - 30 miliard, tedy nejhorších avizovaných prognóz," řekl Veleba v pořadu Stalo se dnes a dodal, že dopady by se projevily také z pohledu spotřebitelů, jelikož by došlo k masivnímu nárůstu cen potravin.

Lukáš Vincourek, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme