V Praze řádí bankomatový gang

V Praze řádí gang zaměřující se na bankomaty. Pomocí nového typu čteček si zloději zkopírují platební kartu, zároveň i kód PIN a data se k nim dostanou on-line. Vybírají si především bankomaty umístěné přímo u bank.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankomat. Ilustrační foto.

Bankomat. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Čtečky se na bankomatech zahraničních bank v centru Prahy objevily od konce července už na šesti místech vždy v noci z pátku na sobotu. Podle kriminalisty Michala Ihnáta už zloději s pomocí tohoto zařízení zkopírovali nejméně desítky platebních karet a vybrali peníze klientům po celém světě, informovala televize Nova.

"Prozatím si vybírali výhradně bankomaty umístěné přímo u bank - ať už uvnitř nebo venku - ty jsou totiž důvěryhodnější, protože jsou většinou sledovány kamerou," řekl Ihnát. Pachatelům nevadí, že jsou filmováni, protože se pro čtečku nemusejí vrátit, neboť data jim jsou posílána on-line.

Princip, jakým gang vybírá z účtů, se podobá mobilnímu telefonu: Gang dokáže pár minut po vsunutí karty a naťukání PINu vyrobit kopie karet a vybírat pak v jiných zemích - třeba v Bulharsku, Polsku či na Slovensku.

Policejní mluvčí Iva Knolová vysvětlila, na co si máme dávat při výběru peněz pozor. "Pokud chceme vybírat z bankomatu, je lepší vybrat si takový, který je vybaven zeleným antiskenovacím zařízením. Na ty totiž čtečky k neoprávněnému vybírání peněz nainstalovat nelze. V případě podezření je dobré přivolat na místo policii a uvědomit i příslušný peněžní ústav," varuje Knolová.

Šárka Krososková, Alena Adámková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme