Světová organizace vyzývá k boji proti oteplování

Generální tajemník světové organizace Pan Ki-mun apeloval na členské země, aby se snažily dohodnout na tom, jak rychle budou snižovat emise skleníkových plynů, nicméně sám také prohlásil, že jednání pokračují příliš pomalu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zeměkoule

Zeměkoule

Vrcholná schůzka v New Yorku předcházela prosincovému jednání v Kodani, kde by země z celého světa měly uzavřít dohodu o snižování emisí. Americký prezident Barack Obama uvedl na summitu OSN, že dopadům změny klimatu neunikne žádná země.

Průmyslové země se proto podle Obamy musejí zavázat k silným opatřením, aby nepříznivý stav změnily. Podle šéfa Bílého domu se hledá dohoda, která umožní státům růst, aniž ohrozí planetu. Obama také dodal, že reakci naší generace na tuto výzvu posoudí historie.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Dubová ve Světě o osmé představuje rozhovor V. Pohanky s prezidentem Klausem

Pokud ji směle, rychle a společně nezvládneme, hrozí, že budoucím generacím odevzdáme nezvratnou katastrofu, uvedl. Prezident USA také řekl, že pokud se v Kodani nepodaří uzavřít širokou dohodu, bude to morálně neomluvitelné, ekonomicky krátkozraké a politicky nemoudré.

Ovšem Obama za vystoupení na summitu v New Yorku sklidil kritiku ekologů. Agentura AP zase napsala, že i někteří Evropané jsou zřejmě zklamáni. Na počátku Obamova prezidentství přivítali jeho ochotu bojovat se změnou klimatu.

Oproti vlažnému postoji k této otázce ze strany předchozí administrativy George Bushe to byla změna. Podle agentury AP se nyní zdá, že v USA tuto tematiku zastínila bouřlivá debata o reformě zdravotnictví.

Prezident Klaus: Pozor na propagandu

Na summitu v New Yorku byl i český prezident Václav Klaus, který snahu o boj proti změnám klimatu považuje za chybu a propagandistické cvičení. Řekl to zpravodaji Českého rozhlasu Vítu Pohankovi.

"Bylo to smutné a frustrující, protože jsem opravdu zneklidněn tím, že tato věc není brána vážně. Že to je propagandistické cvičení, kde vystupují třináctileté dívenky z nějaké zapadlé země s naučenou básničkou. Cítím narůstající mezeru mezi tím, že ve vědě narůstají pochybností a že politici s jistým časovým zpožděním jedou, jako by se nechumelilo," řekl český prezident.

"Nemyslím si, že by státníci - i když to jejich úkol není, na to mají mít své poradce a úřady - autenticky studovali dokumenty, texty, články dnes a denně - což já dělám. Mám pocit, že informací mám daleko více. Mám pocit, že oni přijali tuto kartu a už jí teď důsledně a kvalifikovaně hrají," řekl prezident Václav Klaus zpravodaji Českého rozhlasu ve Spojených státech Vítu Pohankovi.

Milan Kopp, Vít Pohanka, Karolína Dubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme