Čeští pivovarníci protestují proti zvýšení spotřební daně u piva

Zástupci malých pivovarů se obávají v souvislosti s úsporným balíčkem současné vlády, že tradičnímu českému pivovarnictví zvoní hrana. Fischerův kabinet totiž navrhuje zvýšit spotřební daň o 50 haléřů na půllitr piva. Majitelé malých pivovarů upozorňují, že toto opatření je zlikviduje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivo kam se podíváš

Pivo kam se podíváš | Foto: Jan Koutek

Malé pivovary mají totiž nasmlouvané ceny s obchodními řetězci, které drží ceny už teď hodně nízko a v příštím půl roce s nimi rozhodně nehnou. Náklady tak ponesou pivovary. K tomu cena piva v restauracích a hospodách zřejmě vzroste i kvůli plánované změně daně z přidané hodnoty o jedno procento.

U hektolitru desetistupňového piva se tak spotřební daň zvýší z 240 na 340 korun, uvádí prezident Svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek. Proto se obrátil na poslance a senátory, aby spotřební daň u piva neměnili.

"Je to živelně sestavený balíček, který například znamená, že každý pivovar s výstavem dvě stě tisíc hektolitrů měl odvádět každý měsíc dva miliony korun do státního rozpočtu," prohlásil v Ranním interview Radiožurnálu pivovarník Fusek.

Situace na trhu s pivem je už teď ovlivněná tím, že kvůli krizi se české restaurace a hospody vylidnily a lidé popíjejí zlatavý mok spíš doma. Zánikem menších pivovarů by se pak zcela jistě ztenčila nabídka specialit, jako jsou například višňový ležák, limetkové, kanabisové, fíkové nebo kapučinové pivo.

Nikola Bojčev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme