Situaci na Západočeské univerzitě bude řešit policie

Poměry na plzeňské právnické fakultě se chce zabývat policie i ministerská akreditační komise. Zástupci ministerstva budou zkoumat podivné praktiky při získávání doktorských titulů a chybějící disertační práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západočeská univerzita v Plzni - logo

Západočeská univerzita v Plzni - logo | Foto: Západočeská univerzita

Kauzu, na kterou minulý týden upozornily Lidové noviny, sleduje i Česká konference rektorů. Její předseda a rektor Masarykovy univerzity v Brně Petr Fiala tvrdí, že postup proděkana, který opsal disertační práci je neetický.

"Byl by to důvod k okamžitému rozvázání pracovního poměru, ale já musím říct, že česká legislativa, zákoník práce a další věci nejsou příliš nakloněny takovému postupu," řekl Fiala.

Další problém, chybějící disertační práce, chce přezkoumat ministerská akreditační komise, potvrdila její šéfka Vladimíra Dvořáková.

"Chceme dostat opravdu pod kontrolu, jaké práce vůbec existují, kde jsou nebo nejsou a aby nebylo možné s nimi dále manipulovat," uvedla Dvořáková.

Řešení problémů se na samotné právnické fakultě Západočeské univerzity odkládá. Verdikt vynese akademický senát fakulty až příští úterý. Dohodl se na tom s rektorem univerzity Josefem Průšou.

"Na tomto zasedání budou řečeny jednotlivé body, které budou do budoucna nějakým způsobem uzavírány, bude tam osobní odpovědnost i termín," řekl Průša.

Pokud se prokáže, že disertační práce fakulta opravdu nemá, hrozí jí trestní stíhání.

Igor Maňour, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme