Padesát vojáků převzalo vyznamenání za pomoc při povodních

Ministr obrany Martin Barták a náčelník Generálního štábu Armády ČR Vlastimil Picek předali ocenění vojákům, kteří pomáhali při letošních povodních. Pamětní listy a peněžité a věcné dary převzalo na ministerstvu obrany 50 vojáků. Vyznamenání za příkladné nasazení v postižených oblastech ale náleží více 300 příslušníků armády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodněmi stržený most (ilustr. foto)

Povodněmi stržený most (ilustr. foto) | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

Více než tisícovku vojáků nasadila armáda během letošních povodní do postižených oblastí. Zároveň poskytla dvě stě padesát kusů techniky.

"Kromě prací, které souvisely s odstraňováním následků povodni, jsme se podíleli - převážně naši ženisti - na výstavbě provizorních přemostění na území Moravy nebo v severních Čechách," řekl náčelník generálního štábu Armády České republiky Vlastimil Picek.

Vojáci dostali ocenění za příkladné nasazení a za pomoc občanům v postižených oblastech. Padesátka vojáků, která převzala vyznamenání z rukou ministra Martina Bartáka a generála Vlastimila Picka, byl ale jen zlomek těch, kterým ocenění náleží.

"Vojáků ze stupně pana ministra bylo odměněno zhruba 300. Všichni tady ale nebyli, byl tady jen určitý vzorek lidí. Část vojáků jsem odměňoval já, podle své kázeňské pravomoci. Výběr těch 50 vojáků jsme nechali na jednotlivých velitelích nižších stupňů," vysvětlil Picek

Práce v oblastech postižených povodněmi přináší překvapení i těm, kteří mají s podobnými situacemi zkušenosti. Například nadporučík Tomáš Merta, který se svými muži působil na Jesenicku, pomáhal při povodních už v letech 1997 a 2002, přesto ale tvrdí, že je někdy těžké nepodlehnout emocím.

"Nenechá to člověka klidným, protože ti lidé jsou opravdu nešťastni. Většinou přišli o celé majetky - o domy, auta. Nebylo to nejjednodušší, ale člověk se musel ovládat a přistupovat k tomu profesionálně," přiblížil Merta.

Barták: Armáda je při živelních pohromách nezastupitelná

Podle ministra obrany Martina Bartáka je úloha armády při živelních pohromách nezastupitelná.

"Armáda nevykonává záchranářské práce, ona při nich pomáhá, asistuje. Ale především v té následné fázi, kdy je potřeba, aby bylo nasazeno větší množství lidské síly a techniky. Zde má armáda nezastupitelnou roli a bude mít i do budoucna. Protože neexistuje žádná jiná instituce, která by byla schopná nasadit až 20 tisíc lidí."

Přestože všichni armádu v tomto směru oceňují, současně se shodují na jediném - aby bylo co nejméně příležitostí ji v takových situacích využívat.

Katarína Brezovská, Zuzana Ptáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme