V úsporném balíčku je i snížení úhrad léků o 7 procent

Jednorázové snížení úhrad léků o 7 procent na jeden rok - i to je součást úsporného balíčku, o kterém budou hlasovat poslanci. Ministerstvo zdravotnictví chce tímto návrhem pomoct pojišťovnám, jejichž náklady v poslední době rostou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky. Ilustrační foto.

Léky. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Jakou úsporu by snížení úhrad přineslo, zminíl náměstek ministryně zdravotnictví Martin Plíšek.

"Z hlediska navrženého krátkodobého plošného snížení cen a úhrad léků, se systémově počítá s úsporou okolo 2,5 miliardy korun. Z hlediska zjednodušeného procesu stanovování cen léků předpokládá úspora 1 - 2 milióny korun," řekl Plíšek Radiožurnálu.

Snížení úhrad by zdravotní pojišťovny přivítaly, kritizují ho naopak lékárníci, podle kterých by to znamenalo, že se zvýší doplatky pacientů.

Tento krok má pomoct především pojišťovnám. Kriticky ale tento návrh vidí prezident lékárnické komory Stanislav Havlíček.

"Toto plošné snížení úhrad má určitá rizika. Nese s sebou okamžité zvýšení doplatku, a to ke dni účinnosti zákona, jelikož v lékárnách a distribučních sítích je zásoba léků na několik měsíců. To co nyní má určitou cenu, se do konečné ceny nepromítne, ale naroste doplatek pacientů minimálně na avizované přechodné období ," řekl Radiožurnálu prezident lékárnické komory Stanislav Havlíček.

Chystané změny mají ovlivnit také distribuci očkovacích látek, ze které by vypadly Krajské hygienické stanice. Pokud by očkování přestal platit stát, přešla by tato povinnost na zdravotní pojišťovny.

Co by to konkrétně znamenalo pro pojišťovny, prozradil Radiožurnálu ředitel oborové zdravotní pojišťovny Ladislav Fridrich.

"Na straně zdravotních pojišťoven by vznikly další výdaje, což sníží prostor pro celkové úhrady v příštím roce. Nyní zdravotní pojišťovny ani vakcíny nefinancovaly a ani neměly s distributory žádnou smlouvu o způsobu dodávek. Pojišťovny by potřebovaly celou záležitost řešit v předstihu, aby mohly vlastní smluvní vztahy zkultivovat," vysvětlil Fridrich Radiožurnálu.

Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme