Kompromis k úsporám předsedové stran nenašli

Politici se ani po ranních jednáních nedohodli na pozměnovacích návrzích k balíčku úsporných opatření. Osud balíčku je tak ve Sněmovně nejistý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schůze Poslanecké sněmovny. Ilustrační foto.

Schůze Poslanecké sněmovny. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Poslanecká sněmovna by měla dnes začít rozhodovat o balíčku opatření ke snížení schodku státního rozpočtu, který připravil ministr financí Eduard Janota. Opatření by měla výrazně snížit deficit z původních 230 miliard korun na přibližně 160 miliard. Ústupky by se ještě mohly udělat v sociální oblasti.

Rozhovory do poslední chvíle

Už včera novinářům řekli jak ministr Eduard Janota, tak straničtí experti, že jednat se bude do poslední chvíle před zahájením schůze sněmovny, která měla jednat od 10 hodin, začátek byl ale o hodinu posunut. Ještě předtím se sešly poslanecké kluby.

Další pozměňovací zřejmě zazní na plénu. Každá změna je ale špatná, protože zvýší státní deficit, řekl v Rannim interviewu Radiožurnálu bývalý ministr financí a člen strany TOP 09 Miroslav Kalousek:

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kalousek v Ranním interview Radiožurnálu

"Já se odmítám podílet na diskusích o pozměňujících - také bychom jich rádi předložili deset, také bychom ten balík chtěli jinak. Ale my věříme Fischerově vládě, chceme snížit deficit, a proto chceme podpořit balík tak, jak je."

Občanští demokraté podle informací Rádia Česko navrhnou jako jediní ve sněmovně jen zrušení progresivní daně. Jiné pozměňovací návrhy nechystají. Ze záměrů ostatních stran jsou ochotní podpořit jen zachování současné mateřské a rodičovské.

Místopředseda strany Petr Bendl těsně před jednáním jejich poslaneckého klubu Rádiu Česko řekl, že ve věci Janoitova balíčku chtějí jasnou dohodu nejen s ostatními stranami, ale i s vládou.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Richterová hovoří před schůzí s B. Sobotkou, P. Bendlem a C. Svobodou

Ústupky by se ještě mohly udělat v sociální oblasti. Na to by přistoupila i ČSSD, potvrdil po jednání grémia strany její místopředseda Bohuslav Sobotka. Zdůraznil, že uvažovaný návrh je lepší než rozpočtové provizorium. ČSSD chce ponechat rodičovský příspěvek, porodné a příspěvky pro postižené lidi. Naopak ustoupili od požadavku na zavedení vyšší daně z příjmů.

Komunisté nepodpoří balíček úsporných opatření v původní podobě. Navrhnou vlastní změny. Nelíbí se jim, že balíček v podobě dohodnuté lídry stran, neobsahuje progresivní daň. Komunisté také zvednou ruku pro snížení platů ústavních činitelů o 20 procent. V Janotově balíčku je navržen pouze čtyřprocentní pokles.

Ekonomové v souvislosti s možným zamítnutím Janotova úsporného balíčku nejčastěji varují před rostoucími náklady dluhové služby. .

Milan Kopp, Milada Richterová, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme