Nová vakcína proti AIDS prý snižuje riziko nákazy o třetinu

Američtí a thajští vědci oznámili, že se jim vůbec poprvé podařilo omezit riziko nákazy virem HIV, a to skoro o třetinu. Podle vědců to způsobila experimentální vakcína.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

BBC informuje o společném výzkumu americké armády a thajské vlády. Trval prý sedm let a zapojilo se do něj na 16 tisíc dobrovolníků.

Vesměs šlo o HIV negativní muže a ženy ve věku od 18 do 30 let z různých oblastí Thajska. Polovině z nich odborníci aplikovali novou vakcínu a polovině placebo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Ladislavem Machalou z AIDS Centra fakultní nemocnice Na Bulovce

Experti jsou ale většinou skeptičtí a upozorňují, že výsledky studie je třeba ještě ověřit. Potvrzuje to i Ladislav Machala z AIDS Centra fakultní nemocnice v Praze Na Bulovce.

"Zpráva na mě působí stejně jako několik desítek podobných zpráv, které jsme za poslední dvě desetiletí zaregistrovali. O tom, že je na dosah ruky vakcína proti infekci HIV, jsme slyšeli už mnohokrát a zatím všechny tyto pokusy skončily neúspěchem," uvedl Machala.

Přestože je virus HIV jedním z vůbec nejstudovanějších organismů na světě, podle Machaly vývoj prevetivní vakcíny proti HIV stejně jako definitivní léčba nemoci AIDS ještě potrvá velmi dlouho.

"Komplikace jsou dány tím, jakým způsobem vstupuje virus HIV do interakce s naším imunitním systémem. Virus HIV není obyčejný virus, s jakými se setkáváme běžně. Náš imunitní systém reaguje na HIV takovým způsobem, že není schopen ho neutralizovat, a to je základní problém ve vývoji vakcíny," vysvětlil Machala.

Martin Hromádka, Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme