ČSSD dohodla s ODS kompromis v balíku úsporných opatření

Poslanci odhlasovali jednotlivé pozměňovací návrhy. Mezi nimi schválili i pozměňovací návrh Petra Nečase z ODS, podle kterého se porodné ani rodičovská v případě schválení celého balíčku nesníží. Poslance čeká po přestávce hlasování o celém souboru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eduard Janota ve sněmovně

Eduard Janota ve sněmovně | Foto: Tomáš Adamec

Sociální demokraté už netrvají na zařazení navýšení příspěvků pro nezaměstnané do úsporného balíčku. ČSSD tím chce usnadnit hlasování o vládní podobě návrhu, ze které by mělo zmizet snížení rodičovského příspěvku, mateřské a porodného včetně příspěvků na péči. Českému rozhlasu to potvrdil místopředseda strany Milan Urban.

"Jsme připraveni udělat kompromis, to znamená netrvat na poslední podmínce. Je to pro nás bolestivé, ale stojíme o to, aby byl balíček přijat co největším počtem hlasů."

Hledání kompromisu

KSČM chce zavedení progresivní daně pro fyzické i právnické osoby, ČSSD původně chtěla vyšší přídavky na děti a prodloužení a zvýšení podpor v nezaměstnanosti. ODS zas podporovala zachování současné výše rodičovského příspěvku, porodného a příspěvku na péči. Lidovci přišli s nápadem zavedení daně z hazardu. Hlasovat se bude o každém pozměňovacím návrhu zvlášť a následně o celém balíku opatření.

Premiér Jan Fischer naznačil, že pokud poslanci vládou schválený plán úspor odmítnou - bude to pro něj signál, že jeho vláda nemá důvěru. Ministr financí Eduard Janota připustil, že ani jeden z navrhovaných zásahů není pro státní rozpočet likvidační.

"Mohu říct, že pokud by dohoda platila v té či oné podobě, tak nejhorší varianta deficitu je někde kolem 166 miliard. Lepší varianta je asi o čtyři a půl miliardy lepší. A v těchto dimenzích je asi ten spor," řekl Janota.

Občanští demokraté proto uvažují o tom, že přijetí úsporného balíčku umožní v podobě, jak ho chce levice. Její poslanci by při hlasování mohli opustit jednací sál.

Hlasovat se bude i o platech ústavních představitelů

Zvlášť se bude rozhodovat také o platech ústavních činitelů. Podle předložených návrhů by mohly klesnout o čtyři, osm nebo dvacet procent.

Místopředseda ODS Petr Nečas, si myslí, že stačit by mělo snížení platů o 4 procenta, protože zákonodárcům spolu se zdaněním náhrad klesnou příjmy výrazněji než soudcům a státním zástupcům.

"Na druhé straně už dnes platí podle statistiky ministerstva práce a sociálních věcí, že plat poslance je například nižší, než plat ředitele odboru na ministerstvu, kterých jsou řádově také stovky. A myslím, že určitá proporce mezi odpovědností a výší platu by měla být zachována. Nicméně, jak jsem již řekl, my proto budeme hlasovat a společně se zdaněním náhrad potom to snížení příjmu je výrazně vyšší než 4 procenta a přesahuje 10 procent," uvedl Nečas.

Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka by pětinové snížení mezd pro prezidenta, zákonodárce, členy vlády, ale také soudce nebo státní zástupce bylo fér.

"Myslím, že je to poctivé v situaci, kdy statisíce lidí v této zemi jsou bez zaměstnání, kdy si lidé musí v zájmu svých firem, v zájmu zachování svého místa snižovat platy," řekl Paroubek.

Ministr Janota: Na úsporách by se měly podílet všechny společenské vrstvy

Ministr financí Eduard Janota v dnešním Ranním interview Radiožurnálu potvrdil zájem na přijetí úsporného balíčku jako celku, a tak, pokud dohoda ODS a ČSSD přispěje k přijetí, i když omezí některé škrty, bude rád.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ranní interview Radiožurnálu s Eduardem Janotou

Opakoval, že pokud by schodek překročil pro něho přípustnou mez, podal by demisi.

Janota také řekl, že podle jeho názoru by se všechny vrstvy společnosti měly podílet na úsporách, které státní rozpočet minimálně pro rok 2010 potřebuje.

Milan Kopp, Veronika Malá, Věra Pfeifferová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme