Klaus vetoval zákon, který měl regulovat obchodní řetězce

Prezident Václav Klaus vetoval zákon, který by zkomplikoval obchodování velkým řetězcům. Norma jim hrozila pokutou až deset milionů korun. Měla kontrolovat prodej potravin. Zákon kritizovali obchodníci a podporovali zemědělci i potravináři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zákon

Zákon | Foto: Filip Rožánek

"Podle pana prezidenta je zákon zcela nevhodným regulačním zásahem do vztahů mezi dodavateli a odběrateli na maloobchodním trhu. Vymyká se všem dosud zavedeným legislativním zvyklostem a vykazuje řadu legislativních nedostatků," vysvětlil prezidentův mluvčí Radim Ochvat, proč Klaus zákon vetoval.

Místopředseda ODS Petr Gandalovič Radiožurnálu řekl, že občanští demokraté považují prezidentovo veto za správné a nebudou ho chtít přehlasovat. Naopak sociální demokraté, kteří normu připravili, se pokusí ve sněmovně sehnat dostatečný počet hlasů na to, aby prezidentské veto přehlasovali.

Obchodní řetězce by musely dodavatelům poskytovat třeba své cenové podmínky nebo údaje o snižování cen. Nesměly by také prodávat zboží za méně, než za kolik ho nakoupily.

Lenka Jansová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme