Vinohradská nemocnice má nový přístroj na léčbu zhoubných nádorů

Nový lineární urychlovač uvedou dnes do provozu na radioterapeutické a onkologické klinice fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lineární urychlovač - detail

Lineární urychlovač - detail | Foto: Naďa Reviláková

Léčba zářením má na této klinice velkou tradici. První lineární urychlovač tu byl instalován už v roce 1950. Ten minulý tady používali jedenáct let a vybavení už bylo potřeba zmodernizovat.

Cena zařízení jde do desítek miliónů korun. Prostředky na nový urychlovač získala nemocnice díky sponzorskému daru jednoho z pacientů. Teď bude pomáhat i dalším, kteří onemocněli rakovinou.

"Je to vlastně velký ozařovač, který slouží k léčbě zhoubných nádorů a řadu z nich skutečně dovede úplně vyléčit. Jsou nádory, které nemůžeme odstranit chirurgicky, ale tím zářením jsme schopni je zlikvidovat," řekla přednostka kliniky doktorka Martina Kubecová.

"Přístroj umožňuje přesně vykrýt ložisko, které chceme ozářit, abychom nepoškodili okolní zdravé tkáně. Můžeme tak do toho nádoru dát ještě větší dávku záření a tím je i větší šance na vyléčení pacienta," dodala Kubecová.

Igor Maňour, Zuzana Ptáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme