Poslanec Šustr rezignuje, KSČM chce odvolat dva místopředsedy

Poslanec Ladislav Šustr, zvolený za KDU-ČSL a teď nezávislý kandidát za TOP 09, rezignuje na posty v Poslanecké sněmovně a v dozorčí radě Sazky. Informoval o tom server iDnes.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dnešní MfD totiž píše, že zástupci KSČM a TOP 09 byli za milion korun ochotni slíbit, že se pokusí změnit chystanou novelu zákona o loteriích ve prospěch svého sponzora. Předseda KSČM Filip žádá odvolání místopředsedů Dolejše a Miloty.

Navíc slíbili dárci peněz skrytí jeho identity. Tím by porušili zákon. Strany oslovoval novinář, který se vydával za majitele neexistující sítě heren.

Jednali s ním i zástupci všech dalších sněmovních stran kromě Strany zelených, která nabídku okamžitě odmítla. Občanští a sociální demokraté a lidovci podle listu na "obchod" nakonec nepřistoupili.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kalousek k rezignaci L. Šustra

Jak řekl Radiožurnálu lídr strany Miroslav Kalousek, poslanec Šustr neměl oprávnění jednat za TOP 09:

"Pan Šustr nemohl jednat za TOP 09, protože nebyl a není naším členem. Tím se nezříkáme odpovědnosti, protože s námi spolupracoval jako poslanec ve sněmovně a byl zařazen na čtvrtém místě kandidátky v Jihomoravském kraji. Žádný organismus nemůže stoprocentně vyloučit individuální selhání. To jediné, co jsme mohli udělat, bylo vyřešit to velmi důsledně v řádu hodin."

Předseda KSČM uvažuje o odvolání dvou místopředsedů strany

Předseda Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěch Filip také zareagoval na zjištění, že dva místopředsedové strany jsou ochotni za peníze slíbit to, co slibovat nemohou. Požádal je o zvážení, jestli dál setrvají v politice.

V rozhovoru pro Český rozhlas ale zdůraznil, že může jít také o řízenou provokaci z řad novinářů a v případu nechce postupovat unáhleně.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Filip žádá jednání výkonného výboru KSČM

"Já jsem z toho velmi překvapen, a to nemile. Nařídím mimořádné jednání výkonného výboru. Nechám to prošetřit a doporučit oběma: jestli nejsou schopni odolávat provokacím, nebo takovým nabídkám, aby dál v politice nepokračovali. Jiří Dolejš má možnost složit mandát, soudně se obhájit a dál kandidovat, stejně tak Čeněk Milota," níní Filip.

Místopředseda Komunistické strany Čech a Moravy Jiří Dolejš Radiožurnálu ale řekl, že nic figurantům Mladé fronty Dnes nepřislíbil a celá schůzka se odehrála jinak, než píše list. Nevidí důvod, proč by měl politiku opouštět.

Jiří Dolejš se důrazně hájí

Místopředseda Komunistické strany Čech a Moravy Jiří Dolejš Radiožurnálu potvrdil, že se 21. září spolu s Čeňkem Milotou setkali s figurantem Mladé Fronty DNES, který se vydával za majitele neexistující sítě heren a zajímal o loterijní zákon. Ale to, že by tomuto muži něco konkrétního slíbil za to, že dá jejich straně peníze, důrazně odmítá.

Uvádí, že šlo o běžnou informativní schůzku, o kterou ho jako poslance může požádat kdokoli. V celém případu své pochybení necítí a takové vysvětlení podal i předsedovi komunistů Filipovi.

Celá schůzka se podle něj odehrála jinak, než píše list: " Ale nebylo to něco za něco. V každém případě jsme se o legislativě bavili pouze v informativní rovině a jako samostatném problému, který nebyl podmíněn tím, jestli pan Benák straně něčím pomůže, nebo nepomůže," uvedl Dolejš.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Dolejš odmítá nařčení

Milan Kopp, Hana Albertová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme