Ve Švýcarsku zatkli režiséra Polanského

V Curychu zatkli Romana Polanského. Slavný filmový režisér přijel do Švýcarska převzít cenu za své celoživotní dílo. Spojené státy na režiséra už v roce 1978 vydaly zatykač kvůli údajnému znásilněním nezletilé dívky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér polského původu Roman Polanski

Režisér polského původu Roman Polanski | Foto: Jan Rosenauer

Švýcarské úřady, které Polanského zatkly, zatím odmítly potvrdit, zda je skutečným důvodem režisérova zadržení americký zatykač. Kvůli němu v minulosti Polanski neriskoval ani cesty do Velké Británie. Obával se totiž, že by do USA mohl být vydán.

Šestasedmdesátiletý oscarový režisér čelí hrozbě soudního stíhání ve Spojených státech amerických kvůli tomu, že měl před 32 lety pohlavní styk s tehdy 13tiletou dívkou a nedokončil prodloužený trest. Severní Ameriku opustil a od té doby v ní nebyl.

Soudce případ neuzavřel, i když o to požádala sama dotyčná dívka, dnes 45tiletá vdaná žena. Podle obžalovacího spisu tehdy v roce 1977 režisér Polanski v bytě herce Jacka Nicholsona dívku opil šampaňským a pak s ní prováděl řadu sexuálních praktik, což některý z hostů také nafotil.

Ke styku s nezletilou se Polanski přiznal

Režisér se tehdy k činu přiznal. Soudce, který měl případ na starosti, s ním vyjednal přiznání výměnou za nízký trest v délce 42 dnů vězení, které si režisér odseděl. Po propuštění ale soudce dohodu popřel a poslal Polanského do vězení na dalších 48 dní.

Režisér už do výkonu trestu nenastoupil a utekl do Francie. Podle obhajoby se obával, že by se z vězení nedostal. Původně mu totiž hrozil trest až v délce 50ti let.

Polanského obhájci předložili soudu řadu dokumentů, které prokazují, že k dohodě se soudcem došlo. Nic to ale nezměnilo. Stále platí, že kdyby Polanski vstoupil na půdu Spojených států, byl by zatčený, protože je vedený jako člověk na útěku, který se vyhýbá nástupu do vězení.

Polanski nemohl ani navštívit hrob své první ženy herečky Sharon Tateové, kterou těhotnou spolu se čtyřmi dalšími lidmi brutálně zavraždila v srpnu roku 1969 skupina kolem Charlese Mansona.

Igor Maňour, Jan Šmíd, Michaela Vetešková, Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme