Vedení KSČM projedná 'loterijní' kauzu Dolejše a Miloty

O osudu místopředsedů Komunistické strany Čech a Moravy Čeňkovi Milotovi a Jiřím Dolejšovi rozhodne výkonný výbor ústředního výboru strany. Šéf komunistů Vojtěch Filip ho svolal na dnešní ráno v souvislosti s kauzou lobování za změnu loterijního zákona.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Dolejš (KSČM)

Jiří Dolejš (KSČM) | Foto: Štěpán Kotrba

Podle serveru aktuálně.cz je Jiří Dolejš připraven na výboru funkci místopředsedy složit. Radiožurnálu ale řekl, že se cítí nevinný a článek v Mladé frontě Dnes označil za zkreslený.

"Informace o legislativě podám každému voliči, konzultace o legislativě vedu s každým, kdo si o to řekne. Je dobré znát odborné názory z příslušného prostředí, ať je to jakýkoliv obor podnikání. Ta vstřícnost byla na úrovni asertivního chování, nikoliv nějakého závazku či slibu," uvedl Dolejš.

Také Čeněk Milota v prohlášení pro média tvrdí, že se nedopustil ničeho, co by mohlo diskreditovat KSČM.

Šéf KSČM trvá na odvolání místopředsedů

Předseda KSČM Vojtěch Filip v neděli v České televizi řekl, že pokud oba místopředsedové neodejdou, navrhne jejich odvolání. Podle něj prokázali, že nezvládají svou funkci. Kdyby by Milota s Dolejšem ve vedení zůstali, pohrozil Filip rezignací.

"Takhle to stojí, že já tohle navrhnu. Pokud bude atak vůči mně, že já jsem to zavinil, tak samozřejmě svou politickou odpovědnost chci unést. Tohle přijmout nemohu, samozřejmě bych předložil ústřednímu výboru to, že za takových okolností stranu řídit nechci," prohlásil Filip.

Milion za změnu loterijního zákona

Oba politici figurovali v kauze lobování za změnu loterijního zákona. Deník Mladá fronta Dnes vyslal za představiteli politických stran člověka, který se prezentoval jako majitel neexistující sítě heren Jackpot. Nabízel jim milion korun za to, že novelu upraví ve prospěch loterijních firem.

Milota i Dolejš byli podle Mladé fronty Dnes ochotni tyto peníze přijmout. Vstřícně se zachoval i poslanec TOP 09 Ladislav Šustr (původně zvolený za KDU-ČSL), který již v sobotu oznámil, že svůj mandát složí a nebude ani na kandidátce TOP 09, kde původně pro podzimní volby figuroval.

Martin Hromádka, Barbora Mocová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme