Izraelci hodnotí libanonský Hizballáh lépe než svou vlastní armádu

Libanonské ozbrojené hnutí Hizballáh má lepší výzvědnou službu než Izrael a navíc má účinnější kontrolu nad svými bojovníky. Přiznává to odborná izraelská studie, podle které by příští válka židovského státu s libanonskou gerilou nemusela dopadnout podle izraelských představ.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh

Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh

Před třemi lety Izrael zaútočil na Libanon poté, co Hizballáh zajal dva izraelské vojáky. Už tehdy se ale slibovaná blesková operace změnila v měsíc trvající krvavou válku.

Podle bývalého velvyslance v Izraeli Jiřího Schneidera není nová studie zdaleka první, která se zabývá důsledky a průběhem libanonské války. Důležitý je ale podle něj kontext, ve kterém se studie objevuje.

"A to je vzrůstající napětí a neustálé spekulace o možném konfliktu mezi Íránem a Izraelem, ve kterém může Hizballáh sehrát svoji roli, jakožto hnutí, které je bezprostředně na izraelských hranicích. V tomto kontextu bych studii přikládal význam. Jinak její závěry nejsou nové," uvedl pro Rádio Česko Jiří Schneider, který nyní působí v Pražském institutu bezpečnostních studií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Libanonské ozbrojené hnutí Hizballáh má lepší výzvědnou službu než Izrael. Pokračuje blízkovýchodní zpravodaj Břetislav Tureček. Ve vysílání je i Jiří Schneider z Pražského institutu bezpečnostních studií.

Studii otiskl odborný vojenský měsíčník Ma'arahot. Její autor udělal anketu mezi předními izraelskými veliteli. Ti sice postavili technologické možnosti izraelské armády nad vybavení libanonských ozbrojenců. Hizballáh ale ohodnotili lépe co se týká špionáže, motivace k boji, strategie i výcviku a organizační struktury.

"Nemyslím, že hlavním výsledkem studie je příznání Izraele, že má Hizballáh lepší výzvědnou službu. Důležitější jsou další výstupy - že má Hizballáh převahu v oblasti doktríny, taktiky, tréninku a hlavně motivace. Pokud jde o využívání informační války, tedy jakým způsobem o konfliktu informoval, to jsou závažné věci, kterými by se měli zabývat nejen představitelé izraelských ozbrojených sil, ale také izraelští politici," řekl Schneider.

Článek varuje, že za dnešní situace by v případě dalšího konfliktu Izrael nedokázal zabránit pronikání tisíců nepřátelských bojovníků do nitra židovského státu. Na severu země by prý mohly úspěšně operovat pětičlenné úderky Hizballáhu, protože Izrael není na takový způsob války připravený.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme