Přerozdělování peněz z loterií není transparentní

Loterijní společnosti odvedly za minulý rok přes tři a půl miliardy na veřejně-prospěšné účely. Desítky milionů, které měly putovat do sportovního prostředí, ale skončily u společností, jejichž činnost budí pochybnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Magdaléna Trusinová

Český rozhlas vybral dvacet z nich, které dohromady získaly přes sto dvacet milionů korun, a nechal je prověřit Českým olympijským výborem a Českým svazem tělesné výchovy.

"Z tohoto seznamu známe jediné sdružení a ostatní nám jsou neznámí. Ptal jsme se celé řady kolegů z olympijského výboru i z ČSTV, nikdo ale žádné další sdružení nezná," okomentoval situaci místopředseda olympioniků Jiří Kejval.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nepřehledné situaci okolo přerozdělování peněz od loterijních společností mluvil na Rádiu Česko redaktor z Týmu reportérů Českého rozhlasu Ondřej Suchan.

Loterijní zákon proto čekají úpravy. Jednou z nich by mohla být i změna v přerozdělování výtěžku na veřejně-prospěšné účely. Současná úprava, která dává sázkovým společnostem a kasínům volnou roku v udělování dotací, se neosvědčila.

Desítky milionů končí na pochybných účtech. Reportéři Českého rozhlasu si vybrali jedno z obdarovaných občanských sdružení Sdružení přátel motorismu a pátrali po jeho pomoci potřebným.

Existují vůbec některá sdružení?

Sdružení ale nesídlí na udávané adrese a není možné dohledat ani žádné kontaktní osoby. Reportérům se proto nepodařilo zjistit, jak bylo naloženo s 37 miliony, které sdružení získalo.

Nepřehledná situace je způsobena chybějícícm státním dozorem, který by měl tok peněz usměrňovat a činil by ho transparentním.

Seznam vybraných příjemců dotací

Zástupci sportovních svazů označili jako sdružení, které znají ze své činnosti, pouze MEKUS.

Sdružení pro podporu sportu a mládeže v ČR o.s.
Sdružení na podporu mládeže v ČR a.s., Ostrava
TRT s.r.o
Kaspo o.s.
Atletický klub (pronájem sportovišť atd.)
Golfová škola o.s.
Sdružení přátel motorismu o.s.
Institut vytrvalostních sportů
Ski surf tenis
Moto 82 o.s.
Sdruž.podp.tenis.mládež
Moto 52 o.s.
MR26 s.r.o
Sdružení pro podporu tenisové a fotbalové mládeže
Sport Revolution o.s.
Sport Future o.s.
AK rallysport Brno, o.s.
Habeas Corpus, o.s.
Občanské sdružení MEKUS
Paradoxe o.s.

Lenka Rafaelová, Ondřej Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme