O chybách a zločinech Mao Ce-tunga se v Číně dodnes mlčí

Čína si připomíná 60. výročí nástupu komunismu k moci. Oslavy vyvrcholí 1. října, tedy v den, kdy Mao Ce-tung na pekingském náměstí Nebeského klidu oznámil vznik nové republiky. Zakladatel ČLR je zejména na Západě považován za jednoho z nejkrutějších diktátorů, Číňané ho však stále vnímají jako velkého vůdce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Mao Ce-tunga v Huaxi

Socha Mao Ce-tunga v Huaxi | Zdroj: ČTK

Mao Ce-tung - pro někoho masový vrah, pro jiné hrdina, o kterém se ale nesmí příliš mluvit. Oficiální místa i média o jeho vládě prakticky mlčí, a to i v době výročí narození či úmrtí.

Na druhé straně se ale před jeho mauzoleem na Ťien-an-men každý den tvoří fronty a jeho portrét shlíží z brány Nebeského klidu.

Maova podobizna pak visí na stěnách domácností i v těch nejzastrčenějších koutech Číny, a je jedno, zda se nacházíte v pouštní krajině Vnitřního Mongolska, v horách provincie Jün-nan či nedaleko pekingského náměstí Nebeského klidu. Jde totiž o zakladatele ČLR.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chybách a zločinech Mao Ce-tunga se v Číně dodnes mlčí

"Na vyhlášení Čínské lidové republiky si dodnes pamatuji. Na Ťien-an-men také byli vojáci a nad náměstím přelétávala letadla," říká osmdesátiletý muž bydlící v chu-tchungu Siao-š'-chu, tradičním komplexu přízemních domků.

"Tehdy se ale lidé mohli volně pohybovat, nemuseli mít strach, že se už nevrátí domů. Kdo tedy chtěl, na náměstí Nebeského klidu se prostě vypravil, samozřejmě v průvodu, který vedl šéf našeho obvodu. Dnes je ale vše zcela uzavřené, nesmíme ani na ulici před domem či otevřít okna," srovnává pamětník vzniku ČLR dobu před 60 lety a dneškem.

Sám prý Mao Ce-tunga spatřil. A i když v Rudé armádě nebojoval, byl prý šťastný, že mohl být, jak se říká, při tom. Bylo mu dvacet let a věřil všemu, co Mao říkal, včetně slovům o zradě Čankajška a o tom, jak se spolčil s imperialisty a rozpoutal občanskou válku.

"Pracoval jsem jako holič, tím pádem jsem patřil k dělnické třídě. Mao byl náš vůdce, který zvítězil a zajistil nám budoucnost. Všichni jsme volali, ať žije co nejdéle. Nikdo tehdy o ničem nepochyboval," dodává pamětník vzniku ČLR.

Za Maa se žilo lépe

K Maovi má dodnes úctu, přestože mu prý někteří politici vyčítají údajné omyly a chyby. Naopak současný životní styl se mu příliš nezamlouvá, všichni se podle něho ženou jen za majetkem.

"Rozdíl je pochopitelně obrovský. Před šedesáti lety jsem vydělával pouhých třicet jüanů a dokázal jsem uživit celou rodinu. Dnes vám pomalu nestačí ani tři tisíce. Zcela se změnil nejen životní styl, ale i vzhled Pekingu. Podívejte se okolo, staré domky mizí, vláda je totiž nařídila zbourat. Prý kvůli tomu, že jsou chatrné a nebezpečné. Důvod je však jasný, chtějí tady postavit nová nákupní centra, nové kanceláře, za vším jsou jen peníze," říká osmdesátiletý muž.

Víc se od něho ale nedozvíte. V okamžiku, kdy se zeptáte na Kulturní revoluci, smrt milionů nevinných, přesídlování či zavírání oponentů včetně těch ve vlastní komunistické straně, jeho manželka ho doslova táhne pryč.

A zatímco oba mizí v útrobách domku, objevují se dva policisté doprovázení dobrovolnicí, kteří mají v těchto dnech za úkol sledovat jakoukoli podezřelou činnost. A k nim zřejmě patří i informovat o novinářích, jež by mohli pověst země, která dosáhla tolika úspěchů, pošpinit.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme