Očkovat proti prasečí chřipce se začne v listopadu

Na konci podzimu asi přijde druhá vlna prasečí chřipky. A v listopadu začne očkování. První na řadě budou rizikoví pacienti a zdravotníci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Odborníci, kteří modelují možné nástupy chřipkových vln hovoří o tom, že ke konci podzimních měsíců by se u nás mohla objevit druhá vlna chřipky. Česká republika má zatím 296 evidovaných případů, což nás řadí mezi země s relativně nejnižším výskytem. Většina těch případů jsou importy," řekl hlavní hygienik Michael Vít.

Kraje dají do pátku ministerstvu seznamy vakcinačních míst. Očkovat budou také praktičtí lékaři, kteří budou zvát lidi s chronickým onemocněním dýchacího ústrojí a s nemocemi srdce a cév. Podle náměstkyně ministryně zdravotnictví Markéty Kellerové mají pacienti počkat, až je lékař k očkování sám vyzve.

Přehrát

00:00 / 00:00

O očkování proti prasečí chřipce mluvila V Radiofóru náměstkyně ministryně zdravotnictví Markéta Kellerová

"Je třeba minimálně navštěvovat místa, kde může člověk přijít do kontaktu s nemocným chřipkou, takže aby se lidé aktivně chodili ptát je nesmysl, mají počkat na vyzvání," řekla Hellerová. Nikdo se podle ní nemusí bát, že o vakcínu přijde.

"Jestliže by se nějaký pacient domníval, že splňuje podmínky, že má nárok na vakcínu a buď není registrován u praktického lékaře, takže ho nemá kdo pozvat nebo se objevil na seznamu a nebyl vyzván, tak bude naočkován ve vakcinačním centru, takže když splní podmínky, tak je pro něj vakcína připravena," dodala Hellerová.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme