Vegetariáni na celém světě slaví svůj svátek

Právě na dnešek připadá Světový den vegetariánství. Ustavila ho v roce 1977 Severoamerická vegetariánská společnost a o rok později ho podpořila také jejich Mezinárodní unie. V České republice sice přibývá počet lidí, kteří se vyhýbají konzumaci masa, ale není jich mnoho.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zelenina

zelenina | Foto: Fotobanka stock.xchng

Češi i po dvaceti letech od revoluce stále ještě příliš vegetariány nechápou a ti se často stávají terčem posměšků. Musí často čelit dotazům, proč se masa vzdali - jestli v tom hraje roli láska ke zvířatům nebo póza. Čeští vegetariáni se proto většinou svým životním stylem nechlubí.

Milovníci masa tvrdí, že vegetariánská strava je fádní a bez fantazie. Také někteří lékaři upozorňují na zdravotní následky bezmasé stravy. Podle odborníků to ale není pravda. Musí umět nahradit chybějící bílkovinu třeba luštěninami nebo náhražkami masa.

České restaurace a obchody vycházejí vegetariánům vstříc

Tuzemští výrobci potravin i restaurační zařízení vycházejí vegetariánům vstříc. I když oproti zahraničí je to hodně slabší.

Obchody se zdravou, potažmo vegetariánskou stravou jsou už i v menších městech. Pomalu, ale jistě se zlepšuje i situace v restauracích.

Zatím se přizpůsobily hlavně dražší - tam jsou schopní uvařit velmi chutná bezmasá jídla, i když je nemají náhodou na lístku. Ne tak klasické hospody - tam je většinou jedinou volbou smažený sýr.

Zejména ve vesnických hospodách mají pocit, že vegetariána uspokojí šopským salátem a nakládaným hermelínem, do kterého navíc musí zakomponovat kus masa.

Alžběta Havlová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme