Také polští politici čelí aféře s loterijním zákonem

Polskou politickou scénu rozvířila aféra podobná té, jakou v posledních dnech zažilo i Česko. Jde o pokus změnit loterijní zákon ve prospěch podnikatelů napojených na politické špičky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský Sejm

Polský Sejm | Foto: Piotr VaGla Waglowski

Zatímco čeští novináři zkoušeli pomocí provokace zjistit, jestli jsou politici ochotni za úplatu změnit nějaký zákon, v Polsku vyšlo najevo, že to už je realita.

Jak dnes upozornil deník Rzeczpospolita, dva podnikatelé, které živí hazardní byznys, lobbovali přes nejvyšší politické špičky za změnu zákona o hazardních hrách a loteriích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polská vláda čelí aféře s loterijním zákonem

Konkrétně byli v úzkém kontaktu s polským ministrem sportu Miroslawem Drzewieckim a šéfem poslaneckého klubu vládní strany Občanská platforma Zbigniewem Chlebowskim.

Chlebowski v Sejmu také řídí komisi veřejných financí a změnu zákona měl v péči. Ministr sportu Drzewiecki má zase na starosti přípravu mistrovství Evropy ve fotbale, které s aférou velmi úzce souvisí.

Politici chtěli zabránit odvodům na Euro 2012

Podle plánovaného zákona o hazardu a loteriích by provozovatelé hracích automatů a sázkových kanceláří museli odvádět jakousi dodatečnou daň právě na přípravu fotbalového šampionátu v roce 2012. Celkem tak mělo do státního rozpočtu přitéct téměř 500 milionů zlotých (asi tři miliardy korun).

Jak vyplývá z odposlechů, podnikatelé tlačili na zmíněné politiky, aby taková novela zákona neprošla. Například poslanec Chlebowski měl říct, že jeho zásluhou se novela v Sejmu blokuje víc než rok. Ministr sportu pak oznámil resortu financí, že další peníze z hazardu pro Euro 2012 už nebudou potřeba.

Ministerstvo financí skutečně pod tímto tlakem dodatečnou daň z novely zákona vyškrtlo. Návrh ale do Sejmu ještě nedorazil a stále se o něm diskutuje.

Aféru odhalil polský protikorupční úřad při akci s názvem Black Jack. Detektivové narazili na podnikatele, kteří lobbovali u politiků za firmy působící v hazardním byznysu. Byl na ně nasazen odposlech, a podařilo se tak zjistit, jací vysoce postavení činitelé v kauze figurují. Vyšetřování ale uškodil únik informací, po němž byznysmeni a politici okamžitě přerušili kontakt.

Petr Vavrouška, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme