Ratifikace Lisabonské smlouvy v Česku by se měla urychlit

Lisabonská smlouva o reformě evropských institucí byla v irském referendu napodruhé schválena. Irské "ano" přivítali jak představitelé EU, tak i čeští politici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie (Ilustrační foto).

Evropská unie (Ilustrační foto). | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Podle předsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka irské ano Lisabonské smlouvě otevírá cestu k další integraci Evropy. Je také příležitostí pro Českou republiku, která by ji neměla propást.

"Myslím si, že by Ústavní soud měl rozhodovat rychle, alespoň tak rychle, jak rozhodoval ve věci zrušení voleb do poslanecké sněmovny, a že by senátoři ODS už dále neměli pokračovat v obstrukcích," uvedl Paroubek.

ODS: Česku nezbývá nic jiného, než ratifikaci dokončit

Občanští demokraté výsledek irského referenda respektují. Nicméně jim vadí, že bylo vynucené.

"Mně samozřejmě vadí, že některé země byly přinuceny k opakovanému referendu a některé ne. Prohlubuje to deficit demokracie v Evropské unii a vytváří to pocit nerovnostmi mezi malými a velkými zeměmi, protože pokud si dobře pamatujete, tak Francie referendum opakovat nemusela," řekl předseda ODS Mirek Topolánek.

Svoboda: Klaus by měl senátory vyzval ke stažení stížnosti

Podle šéfa KDU-ČSL Cyrila Svobody už teď prezidentovi Václavu Klausovi v ratifikaci nic nebrání. Problém nevidí ani v tom, že na žádost části senátorů Lisabonská smlouva opět čeká na posouzení Ústavním soudem a do jeho rozhodnutí nesmí ratifikační proces pokračovat.

Klaus by podle předsedy lidovců měl vyzvat autory podání, aby ho stáhli: "Je to velmi dobrý výsledek celé Evropy. Teď se čeká na Českou republiku a podle mě máme jediný úkol. Pan prezident by měl vyzvat senátory, aby stáhli svoji stížnost u Ústavního soudu a hned smlouvu ratifikovat."

Urychlení ratifikace podporuje i Liška

Výsledek irského referenda kladně ohodnotil také předseda strany zelených Ondřej Liška. Podle něj je smlouva potřebná pro Irsko, pro Evropu i pro Českou republiku.

"Jakmile Ústavní soud zveřejní svůj návrh, který věříme, že bude konstatovat, že Lisabonská smlouva je konformní s českou ústavou, pak by měl prezident Klaus neprodleně Lisabonskou smlouvu podepsat a dokončit tím proces ratifikace," uvedl Liška.

Na závěr ještě dodal, že pokud tak prezident Václav Klaus neučiní, vážně tím poškodí Českou republiku. "Samotným zdržováním a odkládáním už tak vlastně činí," doplnil předseda strany zelených.

Senátoři jsou stále proti

Senátoři svou stížnost ale stáhnout nehodlají. Jednoho z jejích iniciátorů, senátora Jiřího Oberfalzera výsledkem irského referenda zklamal:

"Je to výsledek obrovské masáže evropských zemí a tlaku, který byl na irský národ vyvíjen. Můj názor nadále zůstává, že smlouva není dobrá, že neprospívá malým národům, neprospívá novým členským zemím a zůstávám jejím odpůrcem."

Jaroslav Skalický, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme