Čínský premiér jedná v Severní Koreji o jejím jaderném programu

Čínský premiér zahájil třídenní návštěvu Severní Koreje. Jde o první návštěvu čínského předsedy vlády v Pchjongjangu po 18 letech. Čína chce totiž přivést Kim Čong-ila k návratu za jednací stůl, tak, aby byly obnoveny šestistranné rozhovory o severokorejském nukleárním programu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda vlády Číny Wen Ťia-pao na summitu EU-Čína

Předseda vlády Číny Wen Ťia-pao na summitu EU-Čína | Zdroj: ČTK

Čína, která je hlavním spojencem Pchjongjangu, je považována za jedinou zemi schopnou přimět Kim Čong-ila k ústupkům:

Oficiálním důvodem cesty čínského premiéra jsou oslavy 60.výročí navázání diplomatických styků mezi oběma zeměmi. Svět ale očekává hlavně výsledky pondělního jednání Wen Ťia-paa s Kim Čong-ilem.

Podle některých analytiků i nejmenovaných čínských diplomatů Peking slíbí Pchjongjangu výraznou ekonomickou pomoc výměnou za návrat k šestistranným jednáním.

Severní Korea je letos v dubnu opustila poté, co mezinárodní společenství kritizovalo její raketovou zkoušku. O měsíc později provedla i svůj v pořadí druhý jaderný test a Rada bezpečnosti OSN na ní uvalila další sankce, které podpořila i Čína.

Robert Mikoláš, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme