Topolánek: ODS by mohla stáhnout své lidi z vlády

ODS varuje, že pokud se Jan Fischer přihlásí k levici, tak stáhne své lidi z vlády. Podle šéfa strany Mirka Topolánka kabinet překračuje svůj mandát. Expremiér to řekl v České televizi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Jan Fischer přichází s ministrem dopravy Gustávem Slamečkou

Premiér Jan Fischer přichází s ministrem dopravy Gustávem Slamečkou | Foto: Tomáš Adamec

"V případě, že vláda bude levicová a pokud se premiér Fischer fakticky přihlásí k mandátu levice ve sněmovně, pak to bude téměř nezbytné," prohlásil Topolánek v pořadu otázky Václava Moravce.

ODS v nynější vládě vadí především ministr vnitra Martin Pecina, který podle nich prosazuje zájmy ČSSD. Proto také požadují jeho odvolání, které ale premiér odmítl.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek označil Topolánkova slova za silácká a zdůraznil, že sociální demokracie považuje úřednickou vládu za nestrannou:

"Myslím, že už minulý týden jsme cítili při projednávání protideficitního balíčku v poslanecké sněmovně, že ODS vyhledává příležitost ke konfliktu. Myslím si, že je to zbytečné, a že by teď měli přiznat barvu, o co jim jde."

ČSSD změny ve vládě nezvažuje

ČSSD žádné personální změny v současné vládě ani hlasování o důvěře nepožaduje. Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by to byla pro poslaneckou sněmovnu ztráta času v době, kdy má jednat o státním rozpočtu na příští rok:

"Já si nemyslím, že se dá hovořit o tom, že by se Fischerova vláda posouvala doleva. Janotův balíček, který byl schválen v poslanecké sněmovně, nelze označovat za žádný levicoví balíček. My jsme k němu velmi kritičtí, nicméně podpořili jsme ho jako kompromis," uvedl Sobotka

Podle něj se jen Fischerova vláda snaží manévrovat tak, aby si udržela podporu obou velkých politických stran.

TOP 09 podporuje Fischerovu vládu

Zakladatel strany TOP 09 Miroslav Kalousek vládě Jana Fischera vyjádřil podporu: "Já zatím nesdílím pohled, že vláda Jana Fischera dělá politiku pro jedno nebo druhé politické spektrum. TOP 09 se na sestavování této vlády nepodílelo, nicméně Fischerova vláda zatím má naši důvěru a my ji podporujeme."

Mirek Topolánek na zítřek svolal k jednání o dalším mandátu vlády lídry KDU-ČSL, Strany zelených a TOP 09. Premiér Jan Fischer, předseda ČSSD Jiří Paroubek a předseda Strany zelených Ondřej Liška už oznámili, že se schůzky nezúčastní.

Jaroslav Skalický, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Alena Adámková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme