KLDR chce obnovit jaderné rozhovory

Nejvyšší severokorejský představitel Kim Čong-il oznámil Číně, že je připraven obnovit šestistranné rozhovory o jaderném odzbrojení své země. S odvoláním na agenturu Nová Čína o tom informovala AFP.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Propagandistický plakát, Moranbong, Pchjongjang

Propagandistický plakát, Moranbong, Pchjongjang | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Prohlášení vůdce KLDR mělo podle Pekingu padnout při jednání s čínskou delegací v Pchjongjangu, kterou vede čínský premiér Wen Ťia-pao.

"Při schůzce Kim prohlásil, že Severní Korea se chce účastnit vícestranných rozhovorů včetně těch šestistranných...Wen a Kim se dohodli na zásadním konsensu ohledně vytvoření bezatomového korejského poloostrova," uvedla Nová Čína.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Roberta Mikoláše o KLDR

Čína chce přimět KLDR vrátit se k šestistranným rozhovorům s Jižní Korejí, Čínou, Japonskem, Ruskem a Spojenými státy. Ty Pchjongjang opustil letos po rezoluci Rady bezpečnosti OSN, kterou si vysloužil za nové zbrojní testy. Rezoluce zakazuje KLDR další jaderné a raketové testy a zavádí nové sankce týkající se zbraní i finančních dohod.

Podle jihokorejského ministra obrany je v KLDR asi stovka míst zapojených do jaderného programu. Soul má podle ministra kapacity na to, aby zařízení zničil. Jižní Korea také varuje před severokorejským arzenálem chemických a biologických zbraní.

Agentura AFP dále informovala, že Spojené státy jsou připraveny pokračovat v šestistranných rozhovorech, ale stále trvají na tom, aby se Severní Korea zbavila všech nukleárních zbraní.

Robert Mikoláš, Marek Matlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme