Ústavní soud zachoval novely jednacích řádů kvůli Lisabonu

Ústavní soud odmítl návrh skupiny senátorů na zrušení novely zákonů o jednacích řádech Poslanecké sněmovny a Senátu. Podle senátorů je tato úprava novel o vázaném mandátu české exekutivy nedostatečná. Jak potvrdil generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek, ústavní soudci návrh odmítli, protože nedosahoval ústavněprávní roviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněmovna Ústavního soudu. Ilustrační foto.

Sněmovna Ústavního soudu. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Novela zavádí takzvaný vázaný mandát pro českou exekutivu a souvisí s Lisabonskou smlouvou, která má reformovat fungování Evropské unie. Zmíněný vázaný mandát znamená, že exekutivní orgány ČR nesmějí bez souhlasu národního parlamentu převádět pravomoci na úřady Evropské unie.

To, že ústavní soudci návrh odmítli, znamená, že se podrobněji nezabývali argumenty senátorů. Podle soudců neměly ústavněprávní relevanci.

"Soudci Ústavního soudu návrh skupiny senátorů projednali, ale dospěli k názoru, že předestřená problematika nedosahuje ústavněprávní roviny, jinými slovy, že návrh je zjevně neopodstatněný, proto ho mohli odmítnout bez ústního jednání usnesením, jak se stalo," vysvětlil generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek.

Připomněl také, že senátoři učinili dva návrhy: "Jeden se týkal přezkoumání souladu zákona s ústavním pořádkem, druhý přezkoumání souladu mezinárodní Lisabonské smlouvy s ústavním pořádkem. To jsou dvě samostatná řízení s jinými účastníky řízení a jinými procesními režimy. Nelze je spojovat do jednoho."

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborník na ústavní právo Jan Kysela z Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze v pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes

Docent Jan Kysela z Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze souhlasil s tím, že obě senátorská podání jsou určitým způsobem provázána. V pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes předpověděl, že Ústavní soud nebude nakloněn ani v hlavní stížnosti senátorům vyhovět.

Spoluautor stížnosti, senátor Jiří Oberfalzer z ODS označil verdikt Ústavního soud za porážku české svrchovanosti: "Doufám, že důvody jsou spíš formální než věcné, protože by mě mrzelo. kdyby český ústavní soud měl menší potřebu chránit českou ústavnost méně než třeba německý."

Premiér Jan Fischer uvítal rozhodnutí Ústavního soudu: "Je dalším významným krokem, který nás přibližuje k výsledku, kterým je ukončení ratifikačního procesu a připojení podpisu prezidenta pod Lisabonskou smlouvu. Jsem hluboce přesvědčen, že se nám ratifikace podaří do konce roku."

Podle předního člena Občanské demokratické strany, pražského primátora Pavla Béma ale nemusí prezident Václav Klaus Lisabonskou smlouvu bez ohledu na souhlas obou komor českého parlamentu podepsat. Bém to řekl v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu: "Dovedu si to představit, i když je to hodně obtížně představitelná vize."

Rozhodnutí přímo nesouvisí s projednáváním samotné Lisabonské smlouvy - tu budou ústavní soudci řešit v samostatném řízení. Veřejné jednání by se mohlo začít do jednoho měsíce.

Milan Kopp, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme