Konference o komunistických režimech končí. Účastníky nadchla

Končí mezinárodní konference s názvem "Dvacet let poté - Komunistické režimy ve střední a východní Evropě jako společné dědictví". O aktivní účast na konferenci byl velký zájem. Do anonymního výběrového řízení se přihlásilo přes 70 referentů, vystoupit mohla ale pouze polovina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ostnatý drát

ostnatý drát | Foto: thuja.cz

Podle Jiřího Reichla z Ústavu pro studium totalitních režimů, který konferenci pořádá, bylo obtížné vybrat zmíněnou polovinu referentů.

"O účast na konferenci byl opravdu eminentní zájem. Musel být ustaven programový výbor, kde byly zastoupeny všechny postkomunistické republiky. Výbor pak vybral zhruba polovinu zájemců, aby dodali své příspěvky, poté vyzval historiky k tomu samému," řekl Rádiu Česko Reichl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Končí mezinárodní konference s názvem "Dvacet let poté - Komunistické režimy ve střední a východní Evropě jako společné dědictví". Více s Jiřím Reichlem z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Účastníci konference zkoumali hlavně přerod postkomunistické společnosti, a také transformaci policejních složek. Podle Reichla právě volba těchto témat není náhodná.

"Všechny totalitní režimy se opírají o nějaký bezpečnostní aparát. Když se ohlédneme do někdejšího NDR, Rumunska nebo třeba k nám, tak zjistíme, že státní moc se zde opírala o tuhý bezpečnostní systém. Pro posttotalitní společnost je velmi důležité zjistit, jak se bezpečnostní složky transformovaly," upřesnil Reichl a dodal:

"Jedním z úkolů Ústavu pro studium totalitních režimů je studovat praktiky například Stb a objevovat nejrůznější souvislosti s obdobnými složkami v jiných zemích. Proto také naše instituce spolupracuje s různými organizacemi v Polsku, Rumunsku, Německu a na Slovensku, které disponují podobným druhem informací. Výměna těchto informací navíc byla signována na nejvyšších ministerských místech ve zmíněných státech."

Ve středu středu se účastníci konference budou věnovat každodennosti v komunistických režimech.

Lukáš Vincourek, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme