ODS a zelení od schůzky moc nečekají. ČSSD věří v dohodu

Politici začnou pozítří jednat o dalších prioritách kabinetu. Původně měla totiž sestava pod vedením Jana Fischera zemi dovést jen k předčasným volbám, které byly plánovány na konec tohoto týdne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strakova akademie

Strakova akademie | Foto: Tomáš Adamec

Premiér proto teď po politicích chce, aby potvrdili a rozšířili mandát jeho vlády až do řádných voleb v příštím roce. Pozvání do Kramářovy vily dostali všichni, kdo podpořili balíček úsporných opatření, to znamená s výjimkou komunistů všechny strany zastoupené ve sněmovně.

Účast na pátečním jednání už potvrdil i předseda ODS Mirek Topolánek. Přesto ale od schůzky moc nečeká. "Já se přiznám, že nic. Nevím, o čem má jednání být," řekl ve Studiu Česko předseda ODS Mirek Topolánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Liška a Lubomír Zaorálek mluvili o páteční schůzce.

Žádná velká očekávání

Fischerova vláda bude podle Topolánka vládnout do května s neurčeným mandátem, bude se opírat o blíže neurčenou podporu politických subjektů v poslanecké sněmovně a bude vládnout podle programového prohlášení, které neprojde hlasováním o důvěře.

Svou účast na schůzce potvrdila i Strana zelených. Nicméně ani oni si od setkání příliš neslibují. "Určitě se schůzky zúčastníme, protože jsme připraveni jednat o dalším pokračování vlády pana premiéra Fischera. Pravda, od schůzky si moc neslibujeme, protože má podivné složení," řekl úřadující předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Zelení mají jasnou vizi toho, jak by měla fungovat vláda v příštích měsících, mají i připravená stanoviska k personálním a programovým otázkám. "Ale pozvánku na páteční schůzku jsme přijali především proto, abychom si poslechli, jakou představu má sám pan premiér," dodal Liška.

Dohoda o programu

S daleko větším očekáváním se na pátek chystají sociální demokraté. "Máme zájem, aby se situace stabilizovala a aby vláda Jana Fischera mohla pokračovat," prohlásil místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Podle něj by měly začít konzultace, které by vyvrcholily dohodou o programovém prohlášení nebo postojem vlády. Ten by poté určil program na dalších osm měsíců.

ČSSD má připravená konkrétní témata, kterými by se vláda v příštích měsících měla zabývat. "Je to příprava rozpočtu pro rok 2011. Dokážu si představit, že by vláda Jana Fischera připravila alternativy strukturálního přebudování deficitu státního rozpočtu, aby poté, podle výsledku voleb, s tím mohla zacházet ta nebo ona politická síla," upřesnil Zaorálek.

Příští eurokomisař

Dalším důležitým tématem je podle sociální demokracie například koncentrace na čerpání evropských peněz nebo boj s korupcí.

I ČSSD půjde na schůzku s určitými výhradami k personálnímu obsazení vlády. Narozdíl od ODS, která chce vyměnit ministra vnitra Martina Pecinu, mají sociální demokraté výhrady například k ministryni spravedlnosti. "Máme i řadu problémů s ministryní zdravotnictví. Ale nebude to mít charakter ultimáta," tvrdí Zaorálek.

Politici budou s premiérem zřejmě mluvit také o novém českém eurokomisaři. ODS je připravena se s vládou na vhodném kandidátovi dohodnout. "Mně stále připadá Vladimír Špidla jako dobrý kandidát. Nevím přesně, kdo by měl být kandidát náhradní," dodal místopředseda ČSSD.

Martin Křížek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme