Nového náměstka policie čeká boj s korupcí a extremismem

Policejní prezident Oldřich Martinů ve středu představil svého nového náměstka pro službu kriminální policie a vyšetřování Viktora Čecha. Jeho hlavními úkoly budou boj s korupcí a extremismem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Zcela jistě bych se chtěl věnovat nosným tématům. To znamená boj s korupcí, boj s extremismem," přiblížil svoje priority Čech.

Podle svých slov by rád navázal také na reformní kroky, které už proběhly. "A to tak, že bych se zaměřil na informační systémy policie a analytické procesy. V nejbližší době nás čeká rekodifikace trestního zákona a příprava policistů na tyto změny," řekl Čech.

Nový policejní náměstek zároveň vyloučil, že by se chystala výměna ředitelů Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Libora Vrby a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty. S informací v úterý přišel server Aktuálně.cz s odkazem na jednoho ze členů nejužšího vedení ODS. Viktor Čech ale nevidí pro výměnu obou plukovníků důvod.

Změny na policii

Viktor Čech ve funkci nahradí Jiřího Houbu, který na prezidiu skončil v srpnu a odešel do civilu. Houba byl jedním z těch, kteří opustili vysoký policejní nebo ministerský post během působení Martina Peciny ve funkci ministra vnitra.

Kromě něj odešel i prorektor Policejní akademie Jan Brázda, náměstek ministra pro ekonomiku Jiří Jirka, vrchní ředitel ekonomické sekce Karel Peška a ředitelka odboru strukturálních fondů Radka Soukupová. Naposledy pak náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček.

Pecina se kvůli tomu stal terčem kritiky ODS. Strana požaduje, aby premiér Jan Fischer Pecinu odvolal, protože překračuje svůj mandát a ministerstvo politizuje. Pecina to ale odmítá.

Zbyněk Zykmund, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme