Italský ústavní soud zrušil Berlusconimu trestní imunitu

Ústavní soud v Itálii zrušil zákon, který poskytoval trestní imunitu premiérovi, prezidentovi a předsedům parlamentních komor. Zákon, který podle kritiků dosud chránil především kontroverzního předsedu vlády, mediálního magnáta Silvia Berlusconiho.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi | Foto: G8 Website (ANSA)

Předsedu italské vlády tak nyní mohou začít trestně stíhat za finanční a úplatkářské skandály. Jde zejména o kauzu Mediaset z 90. let minulého století, do níž je zapleten i britský právník David Mills.

Týká se údajného podvodného nákupu práv na promítání filmů velkých amerických společností v televizních společnostech, které patřily a patří Berlusconimu. Nynější premiér je podezřelý, že Millse uplatil částkou 430 tisíc liber.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozhodnutí italského ústavního soudu hovořil v Radiofóru spolupracovník ČRo Josef Kašpar

Silvio Berlusconi už včera prohlásil, že v každém případě hodlá setrvat ve funkci do konce volebního období. Jeho vláda má stále podporu většiny italských voličů. Podle pozorovatelů bude ale Berlusconiho pozice značně oslabená zejména vůči zahraničí.

Zákon porušoval tři články ústavy

Soudci italského ústavního soudu rozhodli, že zákon poskytující trestní imunitu nejvyšším činitelům porušuje tři články ústavy. Jde zejména o článek tři, který stanoví, že všichni italští občané si jsou rovni před zákonem.

Porušen byl také článek 138, která říká, že pokud dojde ke změně ústavy, což se tímto zákonem stalo, je zapotřebí schválit takzvaný ústavní zákon. K tomu je nutná dvoutřetinová většina při dvojím hlasování v obou komorách. Zatímco tento zákon byl schválen jenom jednou, a to prostou většinou v parlamentu.

Pro neplatnost zákona se vyslovilo všech 15 soudců ústavního soudu; ke zrušení zákona přitom stačila shoda osmi z nich.

Marika Táborská, Josef Kašpar, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme