Clintonová kritizuje Rusko na neobjasněné vraždy novinářů

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová kritizuje Rusko za neobjasněné vraždy novinářů. Týden před návštěvou Moskvy, během níž mají obě strany pokračovat v nastavování nových vztahů, Clintonová prohlásila, že neschopnost ruských úřadů vyřešit zločiny diskredituje proklamovanou snahu Moskvy bojovat s korupcí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová | Foto: Observer

Americká ministryně zahraničí je podle svých slov znepokojena tím, že od roku 2000 v Rusku bylo zavražděno 18 novinářů, jen v jediném případě přitom byli pachatelé odsouzeni.

Clintonová ve svém prohlášení poukazuje na tři konkrétní případy - vraždu reportérky listu Novaja Gazeta Anny Politkovské, kterou neznámí vrazi zatřelili přesně před třemi roky, smrt redaktora ruského vydání časopisu Forbes Paula Chlebnikova, který byl zastřelen u vchodu do redakce před pěti lety a únos a vraždu aktivistky Natálie Estěmirovové v Čečensku letos v létě.

Lidská práva mají být jedním z hlavních témat návštěvy Hillary Clintonové v Moskvě, stejně jako otázka jaderných ambic Íránu a Severní Koreje a také snižování jaderného arsenálu Ruska a USA.

Lenka Kabrhelová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme