Prezident Klaus údajně chce k Lisabonské smlouvě poznámku o Listině základních práv

O Lisabonské smlouvě a procesu její ratifikace zejména v České republice telefonicky mluvili český prezident Václav Klaus a za předsedající zemi Evropské unie švédský premiér Fredrik Reinfeldt. Co přesně prezident Klaus v telefonátu řekl, Pražský hrad sdělit nechce. Podle zprávy agentury Reuters ale český prezident žádá připojit ke smlouvě poznámku týkající se Charty základních práv EU.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus,

Václav Klaus, | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Švédský premiér Reinfeldt totiž zpravodajské agentuře Reuters sdělil, že Klaus požaduje před svým podpisem ratifikačního dokumentu, aby byla k Lisabonské smlouvě připojená dvouvětá poznámka týkající se Listiny základních práv.

Českému rozhlasu potvrdil Klausův pořadavek pod zárukou anonymity i diplomatický zdroj v Bruselu, obeznámený s okolnostmi rozhovoru. Nejmenovaný diplomat řekl, že by se i tak krátký text musel odsouhlasit na summitu Unie na konci října.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanec Jan Hamáček (ČSSD) a senátor Jaroslav Kubera (ODS) v Radiofóru Českého rozhlasu 1 o Lisabonské smlouvě

Listina základních práv Evropské unie, přijatá členskými státy už v roce 2000 ve francouzském Nice, se stane závaznou, pokud Lisabonská smlouva vstoupí v platnost.

Podle dalšího vyjádření ministerského předsedy Švédska pro Reuters Klaus chce, aby jeho požadavek přijala Rada Evropské unie. Český prezident mu ale prý neupřesnil, jak by jeho poznámka měla vypadat. Jen oznámil, že to objasní po očekávaném rozhodnutí českého Ústavního soudu o souladu Lisabonské smlouvy s Ústavou ČR.

Výzva k opatrnosti

Poslanec Jan Hamáček (ČSSD) v Radiofóru Českého rozhlasu 1 vybídl k opatrnosti, protože agenturní informace není potvrzená z prezidentovy strany. Zdůraznil současně, že eventuální Klausova podmínka je neuskutečnitelná, protože do Lisabonské smlouvy už nelze zasahovat.

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) naopak ve vysílání Radiožurnálu údajný prezidentův požadavek přivítal s tím, že teď půjde vymoci si nějaké ústupky. Ratifikaci Lisabonské smlouvy po dvojím irském referendu nazval podvodem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senátor Alexandr Vondra (ODS), europoslanec za ČSSD Libor Rouček a předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) ve zpravodajském souhrnu Radiožurnálu Stalo se dnes o nové situaci ohledně ratifikace Lisabonské smlouvy

Senátor Alexandr Vondra (ODS) vyjádřil překvapení nad novým krokem Václava Klause. Jak řekl ve zpravodajském souhrnu Radiožurnálu Stalo se dnes, myslí si, že prezident hledá nějaké nové východisko a čeká, až odkryje své karty.

Europoslanec za ČSSD Libor Rouček to označil za nešťastný tah, další, který Česká republika vůči parterům v Evropské unii učinila. Prezident by podle něj už do procesu ratifikace neměl zasahovat, naopak by měl respektovat parlamentní demokracii v Česku.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), který také jednal s představiteli předsednické země Švédska, ve večerním vysílání Českého rozhlasu 1 doplnil, že stále věří, že prezident Lisabonskou smlouvu podepíše. O jeho podmínce se vyjádřil, že přišla v nevhodný čas.

Vedle Prahy zbývá Varšava

Bez podpisu prezidenta není ratifikace Lisabonské smlouvy v České republice dokončená. Česko je spolu s Polskem poslední členskou zemí EU, která Lisabonskou smlouvu neratifikovala. Polský prezident Lech Kaczynski podepíše ratifikační dokument ke smlouvě v sobotu.

Pavel Novák, Jan Richter, Miroslav Panuška, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme