Předseda EP Buzek: Plán B není

Předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek bude v Praze apelovat na větší českou pružnost při konečném schválení Lisabonské reformní smlouvy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jerzy Buzek

Jerzy Buzek | Foto: European Commission Audiovisual service

Je těžké být první a těžko se nese být poslední. My jsme poslední členskou zemí Evropské unie, ve které ještě není jasno o ratifikaci Lisabonské reformní smlouvy. Toto slovní spojení už mnohé irituje a je to pochopitelné.

"Měli bychom tuto věc už vyřešit a zabývat se důležitějšími problémy," řekl v rozhovoru pro česká media předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek, který poprvé ve své funkci přijíždí do Prahy.

"Je zcela jasné, že 27 členských zemí musí o ratifikaci Lisabonské smlouvy rozhodnout nezávislým způsobem. Je čas na nezávislé rozhodnutí v každém státě. Včetně České republiky," uvedl Jerzy Buzek s tím, že český ústavní postup ratifikace smluv je třeba respektovat. Nechystá se vyvíjet žádný nátlak na Česko, na prezidenta Klause nebo na zcela nezávislý Ústavní soud. Připojil ovšem jedno velké ALE.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek poskytl rozhovor zpravodaji Českého rozhlasu Pavlu Novákovi

"Na druhé straně musíme také pamatovat na náklady zpoždění, které to s sebou nese. My v parlamentu teď nemluvíme o klimatických změnách, rostoucí nezaměstnanosti, energetické bezpečnosti, problémech s nelegálními imigranty nebo o stárnutí evropské populace. Vůbec ne. My se bavíme o institucionálních problémech Unie. A my už bychom chtěli tuto diskusi uzavřít, protože to je naše občany stojí moc peněz. Myslím, že to je i pohled samotných občanů na věc."

"Je nezajímají institucionální problémy. Zajímá je naše výkonnost. Jak jsme schopni jim v různých situacích pomoci. Čekají na naše rozhodnutí."

Podle předsedy Evropského parlamentu nemá Unie připraven žádný "plán B" pro případ, že se bude ratifikace Lisabonské smlouvy v Česku dále protahovat. Další postup závisí na tom, jak rozhodne náš Ústavní soud.

"Jsou tu dvě možnosti. Buď se stížností nebude vůbec zabývat, protože o podobném podání už jednou rozhodl negativně. Potom bychom mohli očekávat podpis velmi brzo a mohli stihnout do konce října navrhnout složení nové Evropské komise. To by bylo výborné," řekl Buzek a dodal:

"Jenže nikdo neví, jestli to tak dopadne, nebo ne. Potom se zařídíme podle toho. Po rozhodnutí vašeho soudu, přijmeme naše rozhodnutí. Krok za krokem. Nemáme tedy důvod přemýšlet o nějakém "plánu B". Měli bychom počítat s tím nejlepším plánem pro Evropskou unii jaký zatím máme. Tj. mít Lisabonskou smlouvu co nejdříve, pokud chceme být prospěšní pro naše občany."

V rozhovoru s Jerzym Buzkem jsme nakonec přešli do jeho rodné polštiny. To když odpovídal na otázku, jestli očekává také setkání s prezidentem Václavem Klausem. Na pozvání od něj čekal až do čtvrtka. Nakonec přišlo. Podle Buzka je to tak běžné, že předsedu Evropského parlamentu při jeho návštěvách přijímá i hlava státu.

"Vždy, když navštěvuji členské země Evropské unie, dostávám pozvání ke schůzce i s prezidentem daného státu. Tak to bylo v Litvě, Lotyšsku, ve Švédsku nebo v Itálii. Nikde se ještě nestalo, aby mne prezident nepozval a nesetkal jsem se s ním při příležitosti mé návštěvy," řekl Jerzy Buzek .

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme