Premiér chce dohodnout nový mandát prozatimní vlády

Vyjasnění rozsahu nového, rozšířeného mandátu kabinetu premiéra Jana Fischera je tématem dopolední schůzky předsedy vlády a vedoucích představitelů parlamentních stran. Tedy těch, které prostřednictvím svých poslanců souhlasily s úsporným balíčkem ministra financí Eduarda Janoty. Na schůzce proto není Komunistická strana Čech a Moravy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Fischer

Jan Fischer | Foto: The Council of the European Union

O novém mandátu Fischerova kabinetu se dohadují předsedové Mirek Topolánek (ODS), Jiří Paroubek (ČSSD) a Ondřej Liška (SZ). KDU-ČSL reprezentuje první místopředsedkyně strany Michaela Šojdrová. Na schůzce jsou i zástupci TOP 09 a Demokratické strany zelených Karel Schwarzenberg a Olga Zubová.

Fischer už dřív řekl, co od jednání očekává: "Rád bych slyšel stručná stanoviska jednotlivých politických stran k tomu, jak dál. S tím, že bych je seznámil s výběrem priorit, které považuji za nutné, aby se na ně vláda soustředila v příštím období." Tímto obdobím se myslí čas do parlamentních voleb v květnu či červnu příštího roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v Ranním interview Radiožurnálu ke schůzce premiéra a politiků o mandátu vlády

Předseda České strany sociálně demokratické Jiří Paroubek řekl, že po schůzce svolané premiérem se bude v příštím týdnu pokračovat v konkrétních jednáních o prioritách vládní politiky. V Ranním interview Radiožurnálu připustil možnost personálních výměn ve Fischerově kabinetu, je však na samotném premiérovi, zda je udělá. Odmítl případné druhé hlasování o důvěře původně úřednické vládě.

Občanská demokratická strana podle svého předsedy Mirka Topolánka nebude mít žádné personální podmínky pro jednání o mandátu rekonstruované vlády a s prací ministrů nominovaných ODS je spokojený.

"Vidím celou řadu problémů v jiných resortech, než jsou speciálně resort obrany, zdravotnictví, dopravy, školství a vzdělávání nebo spravedlnosti," řekl Topolánek.

Například u ministra Janoty nebo premiéra Fischera nemá podle předsedy ODS výhrady snad ani veřejnost. "Já v tomto smyslu nevidím nikoho takového, kdo by byl opravdu tak slabým článkem vlády, že by ji měl z titulu neplnění svých ministerských úkolů opustit," dodal Topolánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor Českého rozhlasu 6 Radko Kubičko ve vysílání Rádia Česko o jednáních o budoucnosti Fischerovy vlády

Komentátor Českého rozhlasu 6 Radko Kubičko o setkání předsedy vlády a předních politiků uvedl, že jednání o mandátu vládního kabinetu by se měla spíš vést v Parlamentu, kam správně patří včetně instrumentu hlasování o důvěře vládě.

Jan Pokorný, Veronika Malá, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme