Premiér vyjednával s politiky nový mandát vlády

Vedoucí politici parlamentních stran s výjimkou KSČM jednali s premiérem Janem Fischerem o rozsahu budoucího mandátu jeho vlády. Premiér nastínil, na čem se zatím s předními politiky dohodl, další jednání o jednotlivých prioritách kabinetu budou následovat v příštím týdnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Fischer odpovídá novinářům

Jan Fischer odpovídá novinářům | Foto: The Council of the European Union

S novým programovým prohlášením vlády včetně dohodnutých legislativních kroků pak přestoupí před Poslaneckou sněmovnu. Vláda přitom nemusí ve sněmovně žádat o důvěru. Fischer také odmítl, že by výsledkem politických debat mohly být personální převraty mezi ministry.

O novém mandátu Fischerova kabinetu se dohadovali předsedové Mirek Topolánek (ODS), Jiří Paroubek (ČSSD) a Ondřej Liška (SZ). KDU-ČSL reprezentovala první místopředsedkyně Michaela Šojdrová. Na schůzce byli i zástupci TOP 09 Karel Schwarzenberg a Demokratické strany zelených Olga Zubová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politolog Milan Znoj z Ústavu politologie Filosofické fakulty Univerzity Karlovy o současné politické situaci v Česku

Politolog Milan Znoj z Ústavu politologie Filosofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze ke schůzce premiéra a politiků konstatoval, že je pochopitelná účast širšího spektra politických stran než na začátku podporujících vládu Jana Fischera. V poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu to vysvětlil přístupností premiérova návrhu na setkání všech stran, podporujících úsporný rozpočet vlády.

Mirek Topolánek řekl, že za Fischerovou vládou teď bude stát širší základna než na jejím začátku, kdy to byly jen ODS, ČSSD a SZ. Nechtěl mluvit o personálních výměnách.

Jiří Paroubek opakoval, že úřednická vláda je v současné době jedinou možnou alternativou, a proto ji sociální demokraté budou podporovat či tolerovat do okamžiku, kdy bude ustavena vláda politická.

Další strany

Ondřej Liška poukázal na konsolidaci, kterou do českého politického dění přinesla úřednická vláda Jana Fischera. Žádal o zprůhlednění financování politických stran kvůli zrovnoprávnění politického boje.

Michaela Šojdrová podpořila návrh státního rozpočtu na příští rok s deficitem pod 170 miliard korun a připomněla lidovecký důraz na boj s hazardem.

Olga Zubová si pochvalovala konstruktivní duch jednání politických stran, ačkoliv měly různé výchozí pozice. Fischerův kabinet podporuje.

Karel Schwarzenberg se vyslovil za co nejširší mandát pro Fischerovu vládu v příštím období, když už se čeští politici nedohodli na sestavení vlády podle výsledků parlamentních voleb. Protože volby budou až v květnu či červnu, musí současná vláda začít připravovat i rozpočet na rok 2011.

Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme