Klaus se obává prolomení Benešových dekretů

Prezident Václav Klaus odmítá podepsat Lisabonskou smlouvu, protože její součástí je i listina základních práv Evropské unie. Na jejím základě bude lucemburský soudní dvůr posuzovat, jestli jsou právní předpisy členských zemí v souladu s touto listinou. Odborníci s jeho námitkami nesouhlasí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek a prezident ČR Václav Klaus

Předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek a prezident ČR Václav Klaus | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

To podle Klause umožní obcházet české soudy a přezkoumávat už platná rozhodnutí soudů. Vláda by proto měla po vzoru Polska a Velké Británie vyjednat výjimku z této listiny.

"Tím nám bude dána garance, že Lisabonská smlouva nemůže vést například k prolomení tzv. Benešových dekretů," vyvsvětlil své obavy prezident.

Přehrát

00:00 / 00:00

Václav Klaus se obává prolomení Benešových dekretů.

Odborníci s tím nesouhlasí

Klaus zároveň dodal, že je možné tuto výjimku velmi rychle vyřešit: "Jsem přesvědčen, že se tato výjimka dá byť nestandardním postupem poměrně velmi rychle vyřešit."

S tím ale nesouhlasí odborník na ústavní právo Jan Kudrna. "To v žádném případě možné není, protože retroaktivita je nepřípustná," zdůraznil Kudrna.

Podle něj by pak prezident mohl říct také to, že na základě Lisabonské smlouvy budeme moci požadovat restituce, které stáhneme k době po Bílé hoře. "Toto jsou již hotové záležitosti, do nich Lisabonská smlouva nezasahuje," řekl Kudrna.

Klausův požadavek je pro Brusel nepřijatelný

Podle Bruselu je ale Klausův požadavek nepřijatelný. Českému rozhlasu to řekl vysoce postavený bruselský diplomat, který nechtěl být jmenován.

Požadavek Václava Klause by znamenal, že by Lisabonskou smlouvu museli znovu schvalovat všechny země Unie. Podle diplomatického zdroje by takový postup byl nezbytný, protože nová Klausova podmínka by se stala přímou součástí smlouvy a její text by se tedy změnil.

Jak diplomat dodal, je nepředstavitelné, že by státy Unie souhlasily s opakováním ratifikace. Vysoce postavený diplomat v rozhovoru pro Český rozhlas doplnil, že Brusel celou situaci vidí tak, že prezident Klaus hraje o své postavení na české politické scéně. Je teď na premiéru Fischerovi, jak se k této snaze postaví.

Zítra by měl Lisabonskou smlouvu podepsat polský prezident Lech Kaczyński. Česko tak zůstane poslední zemí, která ještě dokument neratifikovala.

Petr Medek, Ondřej Houska, Lenka Rafaelová, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme