Vláda projedná podmínku prezidenta k Lisabonu v pondělí

Vláda Jana Fischera se chce zabývat v pondělí nečekanou komplikací ratifikačního procesu Lisabonské smlouvy po stanovení dodatečné podmínky prezidenta Václava Klause. Nicméně premiér ujistil v Praze předsedu Evropského parlamentu Jerzyho Buzka, že je připravený jednat s domácími i zahraničními kolegy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Jan Fischer (uprostřed) přichází na jednání vlády

Premiér Jan Fischer (uprostřed) přichází na jednání vlády | Foto: Tomáš Adamec

Fischer chce zajistil dokončení ratifikace do konce tohoto roku. A to i přes to, že si nemyslí, že by Klausův požadavek byl opodstatněný.

"I nadále zastávám názor, že se v České republice podaří ratifikační proces Lisabonské smlouvy ukončit nejpozději do konce tohoto roku. Samozřejmě nás čeká obtížné jednání a ujasnění si věcí," prohlásil Fischer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poradce prezidenta Jiří Payne a předseda Strany zelených Ondřej Liška v pořadu Stalo se dnes.

Poradce prezidenta Jiří Payne ale tvrdí, že tomu tak být nemusí. "Nevím, proč pan premiér sliboval takový termín," řekl Payne s tím, že není jisté, že se celý proces do konce roku stihne.

Prezidentovy obavy nejsou reálné

Fischer se zároveň ohradil také proti prezidentově obavě, že dokument může vést k prolomení Benešových dekretů, vládní analýzy prý ukazují, že to není reálné.

Nicméně návrh prezidenta na výjimku z Lisabonské smlouvy pro Česko by například podle vedení ODS mohl být vyjednán s Evropskou unií v rámci přístupové smlouvy s Chorvatskem.

ODS každopádně lituje, že prezident s návrhem nepřišel už dřív. Případné prolomení Benešových dekretů už ale podle mluvčího občanských demokratů Martina Kupky ošetřila vláda Mirka Topolánka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Kudrna z Katedry ústavního práva PFUK a velvyslankyně ČR při EU Milena Vicenová mluví o Klausově podmínce.

"ODS vidí jedinou možnost v dalších jednáních prezidenta s vládou a v bezprostředních jednáních o zakotvení širší výjimky pro Českou republiku v rámci přístupové smlouvy s Chorvatskem. Tak jako je to v případě Irska," upřesnil Kupka.

'Záměrné zdržování'

Lidovci se ke Klausově podmínce vyjádřili jednoznačně. Například místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová prezidentův postoj chápe jako záměrné oddalování podpisu.

"Není možné teď něco doplňovat do smlouvy, která už je na konci schvalovacího procesu v celé Evropě. Je to jeho požadavek, který má za účel jen prodloužit tu dobu a stupňovat nějaké požadavky. Je mi to, zkrátka, líto," řekla Šojdrová.

Příliš pochopení pro Klausův krok nezní ani v Bruselu. Podle velvyslankyně Česka při Evropské unii Mileny Vicenové se politici v Bruselu pozastavují nad tím, proč Václav Klaus přichází s tímto požadavkem až teď.

V Bruselu to nechápou

"Obrátilo se na mě několik kolegů se žádostí o vysvětlení, o bližší informace. A musím říct, že často v jejich dotazech slyším, proč jsme neinformovali, proč jsme nevznesli požadavek. Proč s tímto názorem přišel pan prezident nyní, vlastně po devíti letech příprav Lisabonské smlouvy," podotkla Vicenová.

Poradce prezidenta Jiří Payne ale nesouhlasí s tím, že se Klausova podmínka setkává s nepochopením jak v Česku tak v Evropské unii. "Kdyby byla Evropa místem, kde platí právní předpisy, pak by k žádnému nepochopení nedocházelo," podotkl Payne.

Podle Ondřeje Lišky, předsedy Strany zelených, která vyzvala k diskusi o odvolání prezidenta, ale vstupuje Václav Klaus do ratifikačního procesu zcela jednoznačně účelově. "Jen slepý to nemůže vidět," řekl Liška.

Martin Dorazín, Veronika Malá, Václava Marešová, Věra Pfeifferová, Ondřej Bouda, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme