V Bruselu se demonstrovalo proti prodloužení provozu jaderných elektráren

Přívrženci hnutí Greenpeace protestovali v Bruselu proti plánu belgické vlády nechat v provozu jaderné elektrárny. Už před šesti lety se federální parlament rozhodl do roku 2015 odstavit první bloky ve dvou jaderných elektrárnách v zemi. Teď ale chtějí politici toto rozhodnutí přehodnotit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna v belgickém Tihange

Jaderná elektrárna v belgickém Tihange | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Aktivisté z hnutí Greenpeace se snažili narušit zasedání vlády jednající o možnosti prodloužit provoz jaderných elektráren za plánované roky 2015 až 2025.

Demonstranti pouštěli hlasitou hudbu a provolávali hesla proti užívání energie z jádra. Policie je musela z prostranství před budovou vlády násilím odtáhnout.

Podle Greenpeace bude další provozování dvou belgických jaderných elektráren znamenat ohrožení schopnosti firem vyrábějících ekologickou energii obstát na trhu.

V Belgii fungují jaderné elektrárny ve vlámském Doelu u Antverp a ve valonském městě Tihange. Zajišťují 55 procent spotřeby elektrické energie desetimilionové země.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme