O dostavbě dálnice D 11 se bude opět jednat v Hradci Králové

Poslanci a senátoři z východních Čech budou v Hradci Králové jednat o dostavbě dálnice D 11. Ta teď končí v polích asi 4 kilometry před krajským městem. Důvodem je spor o pozemky mezi státem a farmářkou Ludmilou Havránkovou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice (ilustrační foto)

Dálnice (ilustrační foto) | Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Farmářka se 15 let nemůže dohodnout se státem na podmínkách, za jakých se vzdá pozemků získaných v restituci, přes které má dálnice vést.

Předchozí kabinet Mirka Topolánka loni na podzim doporučil směnit deset hektarů v majetku Havránkové za 253 hektarů zemědělské půdy v držení státu. Ministerstvo zemědělství s tímto postupem nesouhlasilo.

Město nyní chce, aby vláda rozhodla o způsobu směny, co nejdříve. Podle vládního zmocněnce pro dostavbu D 11 Ivo Tomana by kabinet mohl o dalším postupu rozhodnout ještě na podzim.

"Já myslím, že se do měsíce musí rozhodnout, jestli se paní Havránková bude vyvlastňovat, nebo se s ní stát domluví na dohodě - výměnou hektary za hektary. Anebo, zda dojde k nějakému jinému řešení," uvedl Toman.

Současný ministr dopravy Gustáv Slamečka zahrnul dokončení dálnice do Hradce Králové mezi priority resortu. Čtyřproudová komunikace protínající kraj by významně ulevila obyvatelům měst, která dnes zatěžuje nadměrná tranzitní doprava, a pomohla by do sídel v Královéhradeckém kraji přivést investory.

Ota Nehasil, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme