Vláda zváží prolomení těžebních limitů, Greenpeace protestuje

Ministerstvo průmyslu a obchodu počítá s prolomením ekologických limitů na těžbu hnědého uhlí. Náměstek ministerstva Tomáš Hüner potvrdil, že prolomení uhelných limitů bude součástí nové energetické koncepce, kterou jeho resort předloží vládě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

aktivisté Greenpeace na střeše úřadu vlády

aktivisté Greenpeace na střeše úřadu vlády | Zdroj: ČTK

"Obce v okolí dolů s tím už několik desítek let žijí a bylo by férové ze strany státu, aby těm obcím dát jasný signál, že má zájem limity upravit. S občany, kterých se to týká jsme jednali, se čtyřiceti procenty z nich by byla možná dohoda o vypořádání majetku. Ten zbytek čeká na to, co řekne stát. V případě, že projeví zájem těžit v těchto oblastech, věřím tomu, že se s nimi dokážeme domluvit," uvedl Hüner.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prolomení limitů na těžbu hnědého uhlí mluvil na Rádiu Česko náměstek ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Hüner

Ve vládě má ovšem návrh řadu oponentů. "Je to dlouhodobá debata hlavně mezi ministerstvem průmyslu a obchodu a ministerstvem životního prostředí, které preferuje jiné varianty," prohlásil Hüner.

Podrobnosti o rozvoji tuzemské energetiky do roku 2050, má ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnit v úterý. Podle deníku E15 se však cíle nemají příliš lišit od zprávy nezávislé komise akademika Václava Pačese. Ta minulý rok vládě doporučila rychle dostavbu dalších dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín a zahájit diskuzi o prolomení limitů na těžbu hnědého uhlí a obnovení těžby uranu.

Proti případnému prolomení limitů těžby uhlí v severních Čechách protestuje mezinárodní organizace Greenpeace. Na střechu budovy, kde právě zasedá vláda, vylezli dva aktivisté a rozvinuli transparent s nápisem "Fischere, nechte Horní Jiřetín na pokoji". Po poledni je oba odvedla jednotka rychlého nasazení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O protestu Greenpeace mluvil v Radiožurnálu Jan Rovenský

Jeden z aktivistů Greenpeace Jan Rovenský odmítá, že by využití uhlí mohlo pomoci odvrátit naši energetickou závislost na ruském plynu. "Česká republika se bez tohoto uhlí rozhodně obejde. Naprostá většina plynu se spotřebuje na vytápění a ohřívání vody v domácnostech. A právě tady máme největší potenciál pro úspory," řekl Rovenský.

Pokud bychom se podle něj dostali v úsporách alespoň na evropskou úroveň, tak můžeme plynu dovážet pouze zlomek současného množství. "Hnědé uhlí má navíc ze všech fosilních paliv nejhorší emisní faktor. Na jednotku vyrobené energie má největší množství vypuštěných skleníkových plynů," upozornil Rovenský.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme