V Británii se opět "přetřásá" kauza poslaneckých náhrad

Kontroverze s poslaneckými náhradami v britském parlamentě zdaleka neskončila. Mnozí ze 645 členů poslanecké sněmovny kteří se vracejí na podzimní zasedání dostávající dopisy nezávislého revizora účtů se žádostí o navrácení části náhrad, které si v minulosti chybně nárokovali, anebo se žádostí o vysvětlení náhrad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gordon Brown

Gordon Brown | Foto: The Council of the European Union

Všeobecně panuje v britské veřejnosti přesvědčení, že pravidla byla doposud velice laxní a to se má změnit.

Dopisy vyzývající poslance aby některé proplacené náhrady vrátili anebo podrobně vysvětlili jsou výsledkem nezávislého vyšetřování, jímž byl pověřen bývalý státní zaměstnanec sir Thomas Legg.

Podle informace BBC některé žádosti jsou retrospektivní a očekává se, že zdaleka ne všichni poslanci budou souhlasit s tím, aby vrátili částky, jež považovali za schválené. Mezi těmi, kdo pravděpodobně dostanou dopis nezávislého auditora je premiér Gordon Brown, i když se netvrdí, že by se dopustil něčeho nepředloženého.

V květnu vyšlo najevo, že premiér zaplatil víc než 6 a půl tisíce liber svému bratrovi za služby jejich společné uklízečky a ministerský předseda si pak její příjem nárokoval v rámci náhrad.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme