Vláda bude jednat s EU o podmínce prezidenta k Lisabonské smlouvě

Vláda je připravená jednat s vedením Evropské unie kvůli připomínce prezidenta Václava Klause k Lisabonské smlouvě. Na oplátku ale chce po hlavě státu záruky, že pokud jeho podmínku vedení unie splní, nebude ratifikační proces prodlužovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strakova akademie

Strakova akademie | Foto: Tomáš Adamec

Premiér Jan Fischer nepovažuje za možné znovuotevřít celý ratifikační proces. Vyjednávání by se podle premiéra mělo odehrát na summitu EU na konci října. Prosincová Evropská rada by už byl podle něj příliš pozdní termín.

Prezident požaduje, aby Česko získalo výjimku z Listiny základních práv Evrospké unie. Obává se totiž toho, že by jinak bylo možné prolomit Benešovy dekrety. "Vláda s politováním konstatuje, že tato podmínka prezidenta republiky nebyla známa v době sjednávání Lisabonské smlouvy a nebyla vznášena ani v průběhu ratifikačního procesu v parlamentu," oznámil dnes premiér Fischer.

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl nicméně o víkendu řekl, že o podmínce bývalá vláda měla vědět. Jak Radiožurnálu řekl někdejší šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg, o podmínce prezidenta nevěděl. Benešovy dekrety jsou podle něj ošetřené dostatečně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytici Ivo Šlosarčík a Petra Robejšek diskutují s Janem Bumbou o ratifikaci Lisabonské smlouvy v Česku

Evropská komise zatím nechce komentovat snahy českého prezidenta Brusel čeká na upřesnění situace z Česka. V úterý bude o situaci informovat předsedu komise v Bruselu český premiér.

Politici požadavek vlády chápou

Podle místopředsedy ODS Petra Nečase je vládní požadavek logický: "Považuji ten požadavek za logický a jsem přesvědčený, že je splnitelný i ze srany pana prezidenta. Jsem přesvědčen, že ratifikační proces v České republice je ukončitelný do konce roku, nicméně to záleží i na jednání Ústavního soudu, případně i na dohodě v rámci Rady Evropské unie."

Předseda ČSSD Jiří Paroubek má za to, že je nutné se s Klausovou podmínkou vypořádat: "Ačkoliv požadujeme požadavky prezidenta Václava Klause za nadbytečné, považujeme za nutné o nich jednat a hledat řešení, neboť je to zřejmě jediná cesta k ratifikaci Lisabonské smlouvy. Chápeme požadavek prezidenta za poslední podmínku při jejímž splnění Lisabonskou smlouvu ratifikuje."

S vládním postupem souhlasí šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda. Má ale obavu, že ani splnění podmínek by prezidenta nemuselo přimět smlouvu podepsat. Kdyby nechtěl prezident vůbec smlouvu ratifikovat, dalo by se to podle Svobody řešit novelou ústavy, která by umožnila, že by prezident mohl ratifikací smlouvy pověřit vládu.

Formální příslib ano, nová ratifikace nikoli

Politolog Petr Robejšek vyjádřil v Radiofŕu názor, že se české vládě se bude Unie snažit vyjít vstříc, za předpokladu, že prezident Klaus dá určité záruky.

Také Ivo Šlosarčík, odborník na evropské právo z Institutu pro evropskou politiku, si myslí, že formální příslib je možný, ale za nepravděpodobné označil, že by se text Lisabonské smlouvy znovu otevřel.

Poslechněte si záznam jejich diskuse.

Milan Kopp, Renáta Prátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme