Írán a odzbrojení mají dominovat jednání Clintonové v Moskvě

V Moskvě se během dvoudenní návštěvy americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové znovu budou "přenastavovat" americko-ruské vztahy. Hillary Clintonová se setká s nejvyššími představiteli země. Očekává se, že hlavním tématem schůzek bude další postup vůči Íránu a odzbrojení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová | Foto: U.S. Department of State

Hillary Clintonová se v Moskvě nejprve setká se svým protějškem Sergejevem Lavrovem a odpoledne se přesune na předměstí do soukromé rezidence prezidenta Dmitrije Medvěděva. V domácím prostředí prý bude lepší atmosféra pro uvolněnější vyjednávání obou státníků.

Ministryně zahraničí USA přijíždí do Ruska v okamžiku mírného oteplení dlouhodobě napjatých vztahů s Moskvou. Ledy mezi Ruskem a Spojenými státy začaly tát v červnu při setkání prezidentů Baracka Obamy a Dmitrije Medveděva v Londýně.

Hillary Clintonová přiváží podle americké administrativy do Moskvy řadu konkrétních návrhů. Debatovat se má především o Íránu - jaderném programu Teheránu, o dohodě o snížení jaderného arzenálu a nových amerických plánech na protiraketovou obranu, ale také o spolupráci v Afghánistánu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministryně zahraničí USA jedná v Moskvě. Hlavními tématy budou Írán a odzbrojení, včetně protiraketové obrany. Téma pro zpravodajku ČRo v Moskvě Lenku Kabrhelovou.

Spojené státy se snaží přimět Rusko k podpoře sankcí vůči Íránu, pro případ, že by mezinárodní rozhovory o jaderném programu Teheránu zkrachovaly.

Rusko zase chce podle Sergeje Lavrova od Washingtonu jasnou koncepci, jak má nový systém protiraketového deštníku vypadat. Zopakoval zároveň, že Rusko oceňuje rozhodnutí USA ustoupit od stavby radaru a raketové základny v České republice a Polsku.

"Obě strany samozřejmě tvrdí, že nejde o žádný výměnný obchod. Podle mnohých ale už jasným signálem bylo americké přehodnocení plánu na vybudování protiraketové obrany, což Rusko kvitovalo s velkou spokojeností - ovšem do jisté míry podmíněnou. Potom přišly jisté náznaky, že by Moskva mohla změnit pohled na uvalení sankcí na Írán," řekla Rádiu Česko zpravodajka ČRo v Moskvě Lenka Kabrhelová.

Lenka Kabrhelová, Katarína Brezovská, Martina Hanáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme