Pád vlády v Rumunsku by mohl ohrozit jednání o půjčce od MMF

Rumunsko bude zřejmě po dnešku bez vlády. Pravděpodobnost, že menšinový kabinet premiéra Emila Boca nepřežije hlasování o důvěře, někteří experti odhadují až na 75 procent. Pád vlády přitom může ohrozit jednání o stabilizační půjčce pro Rumunsko od Mezinárodního měnového fondu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palác parlamentu v Bukurešti

Palác parlamentu v Bukurešti | Foto: Pavel Polák

To by významně zhoršilo už tak špatnou hospodářskou situaci Rumunska. Národní měna leu proto oslabila. Stejně na rostoucí politickou nejistotu zareagovaly i další měny v regionu.

Pokud by dnes vláda skutečně padla, rumunská měna a akcie by pravděpodobně dále oslabovaly. Ve vysílání Rádia Česko to řekla rumunská novinářka Cristina Muntean, redaktorka týdeníku Czech Business Weekly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor s Cristinou Muntean na Rádiu Česko

"Nejistota ohledně toho, zda budou pokračovat reformy, které navrhovala dosavadní vláda, bude mít určitě kritický dopad na rumunský trh. Je ale těžké předpovídat, o kolik rumunský index oslabí. Třeba 1. října, když se rozpadla vládní koalice, hlavní index v Bukurešti oslaboval o 1,8 procenta."

Podle Cristiny Muntean by situaci výrazněji zhoršilo to, pokud by se nepodařilo do měsíce ustavit vládu novou.

Pokud jde o osud půjčky od Mezinárodního měnového fondu po očekávaném pádu nynějšího kabinetu, Muntean má za to, že bude záležet na osudu přislíbených reforem, například reformy veřejné správy.

"Jestli nová vláda nebude úplně angažovaná v pokračování reforem, existuje riziko, že se poslední třetina půjčky odloží na pozdější dobu, anebo že se dokonce ta půjčka vůbec neuskuteční. Což je jedno z největších současných rizik pro rumunskou finanční stabilitu," řekla Cristina Muntean na Rádiu Česko.

Marika Táborská, Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme