Získat hypotéku by mělo být v budoucnu mnohem těžší

Na hypotéku by mělo dosáhnout mnohem méně lidí. Myslí si to Evropská komise, která v sedmadvacítce navrhla sjednotit pravidla pro poskytování hypoték. Jak upozorňuje internetový server Euractiv, vlastní bydlení by tak získalo výrazně méně lidí než dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

Hypotéku by měla banka dát jen na 40 procent hodnoty nemovitosti. Pokud chce zákazník prostřednictvím půjčky financovat větší podíl z koupě svého bydlení, musel by platit výrazně vyšší úroky. Také banka by takový úvěr musela vést jako rizikovější.

Komise to navrhuje v reformě takzvané směrnice o kapitálové přiměřenosti. Reaguje tak na současnou světovou krizi, která se zrodila na americkém hypotéčním trhu, kdy banky na nové bydlení půjčily doslova každému.

Zcela běžné se staly úvěry na 100 procent hodnoty nemovitosti. Podle Komise by měl být takovému riziku konec. O návrzích se ale bude v EU jednat dost možná i několik let.

Ondřej Houska, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme