Vláda je pro ratifikaci Lisabonské smlouvy, ujistil Fischer Barrosa

Evropská komise slyšela od českého premiéra ujištění o snaze vlády dokončit ratifikaci Lisabonské smlouvy. Kabinet podle něj udělá vše, aby smlouva vstoupila v platnost do konce roku. Premiér Jan Fischer to řekl předsedovi Evropské komise Josému Barrosovi na schůzce v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Fischer a José Barroso

Jan Fischer a José Barroso | Zdroj: ČTK

Česko by mělo splnit svůj závazek a schválit Lisabonskou smlouvu. Po schůzce s českým premiérem Janem Fischerem to zdůraznil předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Uvedl, že Evropská unie je založena na dodržování určitých hodnot, jako je vzájemná důvěra. Podle toho by mělo jednat i Česko a smlouvu schválit.

J. Barroso: Opět otevírat ratifikaci je absurdní

Otevírat ratifikaci Lisabonské smlouvy ve 26 zemích kvůli jednomu států by bylo absurdní. Prohlásil José Barroso. Přivítal ujištění, že Česko nechce znovuotevírat ratifikační proces. Věří, že Evropská rada najde způsob jak umožnit dokončení ratifikace i v Česku. Řekl, že není v zájmu nikoho, ani Česka, blokovat fungování Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Jan Fischer a poradce prezidenta Jiří Payne diskutují v Radiofóru o Lisabonu

Evropská komise slyšela od českého premiéra ujištění o snaze vlády dokončit ratifikaci Lisabonské smlouvy. Kabinet podle něj udělá vše, aby smlouva vstoupila v platnost do konce roku.

"Vláda České republiky podporuje dokončení ratifikačního procesu, usiluje o něj i doma, tak, aby dokončení ratifikace umožnilo, aby Lisabonská smlouva vstoupila v platnost od počátku příštího roku."

Fischer Barrosa seznámil se včerejším závěrem své vlády - ta je ochotná o Klausových podmínkách vyjednávat s evropskými partnery. Prezident se ale musí zavázat, že žádné další podmínky už na stůl nepoloží.

Prezident Václav Klaus totiž svůj podpis pod Lisabonem podmínil tím, že si Praha vyjedná výjimku z Listiny základních práv Unie, která je součástí smlouvy. Podle Klause by se mohli na základě Listiny potomci sudetských Němců odsunutých z Československa po druhé světové válce domáhat navrácení svého majetku.

Prezident by měl podle Bruselu respektovat parlament

Fischer dodal, že s prezidentem teď vyjednává o tom, jakou podobu by jím požadované garance mohly mít. Barroso připomněl, že český parlament už Lisabonskou smlouvu schválil. Podle svých slov si nedokáže představit, že by prezident Klaus za této situace dokument odmítl podepsat.

"Je prezidentem republiky, protože byl zvolen parlamentem. Takže jsem si jistý, že bude Parlament respektovat," uvedl Barroso.

Premiér Fischer Barrosa ujistil, že Česko by schválení smlouvy mělo stihnut do konce roku.

Praha asi dostane jen politické záruky

Vysocí diplomaté dávají jasně najevo, že Česko nemůže dostat žádné záruky, které by znamenaly opakování ratifikačního procesu v členských státech.

Praha tak může dostat politické záruky podobné těm irským - lídři Unie by na konci října mohli potvrdit, že Lisabonská smlouva nemůže působit zpětně a případné žaloby potomků odsunutých Němců by tak evropské soudy neuznaly.

Milan Kopp, Pavel Novák, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme