BIS chtěla získat agenta u ředitele Sazky

Bezpečnostní informační služba se zhruba před rokem pokusila zverbovat jednoho ze zaměstnanců Sazky, aby jí vynášel informace z dění v této loterijní společnosti. Pokus o získání agenta v Sazce ale nevyšel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní informační služba

Bezpečnostní informační služba | Foto: Jan Rosenauer

Tento zaměstnanec totiž aktivitu tajné služby okamžitě oznámil generálnímu řediteli sázkové společnosti Aleši Hušákovi. Český rozhlas tuto informaci získal ze dvou na sobě nezávislých zdrojů a potvrdil ji e-mailem i sám Aleš Hušák.

"Ano, takovou informaci jsme skutečně získali. V této záležitosti jsem kontaktoval ředitele BIS a požádal o vysvětlení. Podrobněji se k rozhovoru nebudu vyjadřovat," napsal Hušák.

"Abych předešel spekulacím, je třeba dodat, že BIS jsme kontaktovali prostřednictvím telefonního čísla, uvedeného v běžném seznamu," dodal Hušák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubert

Mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubert se nechtěl k informacím Českého rozhlasu konkrétně vyjádřit.

"Zpravodajská služba z podstaty své role nemůže veřejně říkat, kterými případy se zabývá., jaké úkoly od svých adresátů dostává. A naopak, jaké výstupní informace předává," řekl pouze Šubert.

"To všechno je v režimu utajení. Nicméně mohu ujistit, že pokud je někde ohrožena bezpečnost státu, rozhodně nejsme nečinní," dodal mluvčí BIS.

Podle důvěrných informací Českého rozhlasu se agenti tajné služby snažili kontaktovat i některé zástupce akcionářů Sazky.

S podobnými poznatky přišel dnes i internetový deník Aktuálně.cz. Ten napsal, že celou operaci nařídili dnes už bývalý premiér Mirek Topolánek a ministr školství Ondřej Liška kvůli podezření, že dění v Sazce ohrožuje vnitřní bezpečnost státu.

Vyjádření všech aktérů se snažíme získat.

Jan Hrbáček, Ondřej Suchan, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme