BIS chtěla získat agenta u ředitele Sazky. Akce ale nevyšla

Bezpečnostní informační služba se zhruba před rokem pokusila zverbovat jednoho ze zaměstnanců Sazky, aby jí vynášel informace z dění v této loterijní společnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleš Hušák, generální ředitel Sazka a.s.

Aleš Hušák, generální ředitel Sazka a.s. | Foto: Tomáš Adamec

Minulý týden se kvůli těmto záležitostem rozhořel otevřený střet mezi někdejším premiérem Mirkem Topolánkem a generálním ředitelem Sazky Alešem Hušákem.

Tajná služba chtěla podle zjištění Českého rozhlasu získat uvnitř Sazky člověka, který by jí poskytoval citlivé informace o hospodaření společnosti a rozkrýval kontakty vedení společnosti do státní správy a politiky.

Ředitel Sazky Aleš Hušák totiž dlouhodobě disponuje citlivými informacemi ze státní správy, konkrétně z ministerstva financí, které loterijní společnosti dozoruje.

Pokus o zverbování agenta v Sazce ale nevyšel, protože oslovený zaměstnanec aktivitu tajné služby okamžitě oznámil šéfovi sázkové společnosti Aleši Hušákovi.

Český rozhlas tuto informaci získal ze dvou na sobě nezávislých zdrojů a potvrdil ji e-mailem i sám Aleš Hušák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubert

"Ano, takovou informaci jsme skutečně získali. V této záležitosti jsem kontaktoval ředitele BIS a požádal o vysvětlení. Podrobněji se k rozhovoru nebudu vyjadřovat," napsal Hušák.

"Abych předešel spekulacím, je třeba dodat, že BIS jsme kontaktovali prostřednictvím telefonního čísla, uvedeného v běžném seznamu," dodal Hušák.

O schůzkách jsou prý záznamy

Podle neoficiálních informací sepsal Hušákův podřízený o schůzce s příslušníky tajné služby záznam, který je uložený u notáře. Další zdroje hovoří o tom, že si Sazka pořídila z jedné ze schůzek s příslušníky BIS zvukový záznam.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) o Sazce

Aleš Hušák, který sice neúspěšný pokus kontrarozvědky potvrdil, ale odmítl na otázky ohledně notářského zápisu a audiozáznamu reagovat.

BIS nesmí nic říct

Také Bezpečnostní informační služba je k celé záležitosti skoupá na slovo. Její mluvčí Jan Šubert říká, že se služba ze zákona zabývá událostmi, které mohou ohrožovat bezpečnost státu.

"Zpravodajská služba z podstaty své role nemůže veřejně říkat, kterými případy se zabývá., jaké úkoly od svých adresátů dostává. A naopak, jaké výstupní informace předává," řekl pouze Šubert.

"To všechno je v režimu utajení. Nicméně mohu ujistit, že pokud je někde ohrožena bezpečnost státu, rozhodně nejsme nečinní," dodal mluvčí BIS.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka

Podle dalších důvěrných informací Českého rozhlasu se agenti tajné služby snažili kontaktovat i zástupce akcionářů Sazky. Reportérovi Českého rozhlasu to jeden z nich mimo mikrofon přiznal, ale odmítl nechat citovat ve vysílání svoje jméno.

Proti Sazce prý šli Topolánek a Liška

S podobnými poznatky přišel i internetový deník Aktuálně.cz. Ten napsal, že celou operaci nařídili dnes už bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) a ministr školství Ondřej Liška (SZ) kvůli podezření, že dění v Sazce ohrožuje vnitřní bezpečnost státu.

Bývalý ministr školství už v Aktuálně.cz tajnou operaci BIS přiznal. Ostrý střet Topolánek Hušák začal minulý týden ve vysílání Radiožurnálu. Topolánek v reakci na otázku reportéra Českého rozhlasu ohledně Sazky prohlásil, že by společnosti nejraději odebral licenci.

"Chci říci, že Sazka je evidentně podnik, který se musí cítit ohrožený případným nástupem nějaké mé další vlády. Sazka je podnik, který je nastaven špatně. Co se musí stát se samotnou Sazkou? Kdyby šla odebrat licence, já bych to udělal. Nemám už na to mandát, ale zjišťoval jsem, jestli by to šlo, a půjde to složitě," prohlásil Topolánek.

Podle informací, které Český rozhlas má, byly pravděpodobnými důvody narůstající moc vedení Sazky a kontakty na státní dozor a politiky. Hazardní oblast je ve všech státech hodně regulovaná a velice citlivá.

O problémech ve státním dozoru řekl Mirek Toplánek Českému rozhlasu: "Jak říká Miroslav Kalousek: Člověk, který to má na ministerstvu na starosti, jde po schodech a už není náš - když jsem ho nutil, aby ty lidi vyměnil."

Aleš Hušák na Topolánkovo vyjádření zareagoval stejně tvrdě: "Co to znamená? Podal na nás někdo nějaké trestní oznámení? Nebo nás nahlásil finančnímu úřadu? Jsme zcela otevření. Státní dozor je tady každý den, každý den kontroluje čistotu losování, má přístup k veškerým ekonomickým informacím. Jestli jsme tady spáchali něco, co vyvodilo v expremiérovi důvod, aby proti nám zahájil aktivity, tak ať nám je řekne."

E-mailový rozhovor s Alešem Hušákem

Přečtěte si krátký e-mailový rozhovor s předsedou představenstva a generálním ředitelem Sazky Alešem Hušákem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér J. Hrbáček, exministr O. Liška, poslanec J. Tejc a reportér M. Motejlek hovoří v Radiofóru o kauze Sazka

Rozhlas: Můžete potvrdit, že se BIS pokusila zverbovat Vašeho podřízeného, aby o Vás dodával informace?

Ano, takovou informaci jsme skutečně získali.

Rozhlas: Kdy přesně se tato záležitost odehrála a podnikl jste v této souvislosti zmíněná opatření - záznam u notáře, nahrávka jednání s příslušníky BIS? Popřípadě jiná opatření, jaká?

V této záležitosti jsem před časem telefonicky kontaktoval ředitele BIS a požádal o vysvětlení. Podrobněji se k rozhovoru nebudu vyjadřovat. Abych předešel spekulacím, je třeba dodat, že BIS jsme kontaktovali prostřednictvím telefonního čísla uvedeného v běžném seznamu.

Rozhlas: Zaregistroval jste nějaké jiné aktivity tohoto charakteru, sám jste v rozhovoru naznačil, že na Vás BIS poslal ex-premiér?

Ano, zaregistrovali jsme i jiné aktivity. Sám bych se k nim nejvyjadřoval, kdyby o skutečnosti, že se tajná služba o naši společnost zajímala, nehovořil v Českém rozhlasu Mirek Topolánek. Nikdy jsem však neprohlásil ani nenaznačil, že se domnívám, že by se o mě BIS zajímala z iniciativy některého z premiérů.

Rozhlas: Máte informace, že se připravuje, připravovalo, převzetí Sazky lidmi kolem Miroslava Černoška a posléze přeměna Sazky na jakousi národní nadaci pro sport, respektive jakési ministerstvo sportu?

Ano, takové informace se k nám donesly, nikdo je však z pochopitelných důvodů nedokázal ani nepotvrdil.

K poslední otázce a odpovědi Český rozhlas získal i krátké vyjádření od mluvčího České sportovní, a.s. Karla Tejkala: "Je to naprostý nesmysl. Jde o zcela absurdní tvrzení, které ani nejde více komentovat."

Milan Kopp, Jan Hrbáček, Ondřej Suchan, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme