Spory kolem rekonstrukce Karlova mostu zajímají UNESCO

Bitva o Karlův most, o které zpívá v jedné starší písni Michal Prokop, pokračuje. Tentokrát ale už nikoli mezi studenty a měšťany a dobyvačnými Švédy jako v roce 1648, ale mezi zastánci a odpůrci rekonstrukce Karlova mostu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlův most

Karlův most | Foto: Jan Rosenauer

Martin Kadrman z Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR ve vysílání Rádia Česko označil rekonstrukci za necitlivou a řekl, že to tvrdí i Národní památkový ústav a odborná skupina pro opravu Karlova mostu, která je složena z předních expertů.

Mluvčí společnosti SMP, která opravuje most, Pavel Kameník ale namítá, že společnost k opravě přistupuje jako k jedné z našich největších kulturních památek a práce neprobíhají svévolně, ale podle schválené dokumentace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Kadrman a Pavel Kameník diskutují na Rádiu Česko o opravě Karlova mostu

Podle Kadrmana však neprobíhá rekonstrukce tak, jak by si to památka zasluhovala, a postrádá také stavebně historický průzkum. Pavel Kameník naopak uvedl, že archeologický průzkum existuje a stavební dokumentace odpovídá normám. Poslechněte si zvukový záznam celé diskuse.

Do sporů kolem mostu vstoupilo UNESCO

Sdružení, které kritizuje způsob opravy Karlova mostu, podá ještě dnes trestní oznámení na neznámého pachatele. Požaduje prošetřit nedostatky při povolování rekonstrukce historické památky.

Viceprezident Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví Martin Kadrman Českému rozhlasu současně potvrdil, že do sporů kolem způsobu opravy Karlova mostu vstoupila také Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu - UNESCO.

"UNESCO si od nás vyžádalo podkladové materiály a zahajujeme s nimi komunikaci, protože poškození mostu je flagrantní. Od UNESCA nepožadujeme v tuto chvíli nic, oslovilo nás samo, jak bude dál s dokumentací nakládat, nevíme."

Město Praha a památkáři magistrátu ale kritiku sdružení na ochranu památek odmítají s tím, že chyby, ke kterým už před časem došlo, odstranili. A obávají se toho, že případným vstupem komisařů UNESCA se rekonstrukce mostu může pozastavit. Podle nich oprava Karlova mostu nejde dál odkládat.

Milan Kopp, Michaela Vetešková, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme