Tchaj-wan vyzkoušel nové rakety s doletem do Činy

Tchaj-wan uskutečnil největší raketové cvičení v historii. Uvádějí to tchajwanská média, podle kterých armáda tajně vyzkoušela i střely schopné zasáhnout velká čínská města na východním pobřeží včetně Šanghaje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V ulicích Tchaj-peje

V ulicích Tchaj-peje | Foto: Robert Mikoláš

Tchaj-pej nyní sice uplatňuje politiku sbližování s Pekingem, na druhé straně se ale nevzdává obrany ostrova, který Čína označuje za svou odštěpeneckou provincii.

Vojenské cvičení se uskutečnilo na jedné z nejutajovanějších základen Čchijupeng na jihu země. Podle médií byly při zkouškách odpáleny i nové rakety Hsiungfeng 2E s doletem 600 kilometrů, které jsou určené k likvidaci čínských raketových základen a letišť a mohou být odpalovány z vody i ze souše.

Manévrů se údajně zúčastnil i prezident Ma Jing-ťiou, jehož vláda uplatňuje politiku sbližování s Pekingem, hlavně v ekonomické oblasti.

O víkendu, u příležitosti 60.výročí vzniku Čínské republiky na Tchaj-wanu ale Ma Jing-ťiou prohlásil, že Peking se stále nevzdává možnosti připojit ostrov i silou, proto je nutné být připraven na obranu.

Milan Kopp, Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme